Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Prostor / Mesto

U periodu od 23. novembra do 5. decembra, 2011. godine u Galeriji Umetničkog centra UBSM, Bulevar kralja Aleksandra 71, Beograd, održava se zajednička izložba autora: Ane Šimić, Jovane Vasić, Nikole Đorđevića i Sonje Vrkatić, pod nazivom,: "Mesto / Prostor".


 


Reči "prostor" i "mesto" često greškom koristimo kao sinonime. Međutim kada pogledamo poreklo reči u etimološkom rečniku nalazimo najrazličitije konotacije. Jedna od neizbežnih konotacija reči "prostor" i "mesto" u svim indo-evropskim jezicima je vreme. Neki oblik vremena je uvek označen rečima za koje verujemo da isključivo obeležavaju fizičke relacije u svetu oko nas. Izmedju reči "prostor" i "mesto" očigledno postoji jedna značenjska pukotina koju u svakodnevnom govoru zanemarujemo. Kolokvijalni smisao reči "prostor" i "mesto" nas sprečava da o toj pukotini mislimo. Ova izložba poziva upravo na takvo mišljenje.



Kroz prekid sa kolokvijalnim smislom reči u zapaženu pukotinu se želi smestiti niz relevantnih razmišljanja o "prostorima / mestima" i konotiranim oblicima vremena koji su pohranjeni u tim rečima. Pomenuta razmišljanja na izložbi nisu data u obliku lingvističke analize niti bilo koje druge naučne analize. Naučni pristup je u celini isključen i zamenjen umetničkim pristupom.



Izložba prikazuje individualnu produkciju mladih umetnika/ca koji u svojim radovima često nailaze na opisane probleme. Njihovi umetnički pristupi, odabrani medijumi i koncepti su međusobno veoma različiti. Izloženi radovi predstavljaju selekciju skulptoralnih, vizuelnih i video radova razvijenih konceptualnih osnova. Cilj ove izložbe je naznačavanje zajedničkog diskurzivno-umetničkog prostora u kome se može misliti o različitim vrstama vremena i različitim prostorima / mestima.



Marko Đorđević


 



Datum objavljivanja: 24.11.2011.