Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Propeler

U utorak, 27. decembra u 19 sati u Galeriji Artget, KCB-a, Trg Republike 5/1, održaće se promocija elektronskog časopisa za umetnost i komunikacije, "Propeler", posvećenog 52. Oktobarskom salonu.


 


Specijalno, treće izdanje elektronskog časopisa Propeler, ovog puta je u celini posvećeno ovogodišnjem 52. Oktobarskom salonu. U nameri da problem odgovornosti predstave kao aktivnost koja označava umeće da se odgovori, kustoskinje Galit Eilat (Izrael/Holandija) i Alenka Gregorič (Slovenija) pokušale su da Salon pretvore u mesto razmene znanja i diskusioni prostor o pitanjima koja se tiču kompleksne pozicije pojedinca i kolektiva, složenih odnosa među društvima, razumevanja, poštovanja i zaštite univerzalnih ljudskih vrednosti, lične odgovornosti, ali i permanentnog preispitivanja odnosa kulture i politike. S obzirom da u našoj sredini ne postoji gotovo nijedan časopis koji bi pružio mogućnost studentima starijih godina i master studija da objavljuju svoje radove, izlaze u javni prostor i na taj način se pripreme za ozbiljan kritički rad, Propeler je otvorio prostor za sve one koji imaju motiv i želju da rade, pišu i učestvuju u afirmisanju kritičkog mišljenja. U pokušaju da na adekvatan način odgovore na postavljeni zadatak, kroz razgovore  sa umetnicima, kolektivima, kustoskinjama, organizatorima, svima koji su bili raspoloženi i odgovorni - prema sebi, svom radu i naročito svojoj profesionalnoj poziciji na ovogodišnjem Salon..



Tekstovi, intervjui i fotografski zapisi objavljeni u ovom broju predstavljaju značajan dokument viđen iz ugla budućih profesionalaca s različitih društvenih i umetničkih fakulteta, najmlađe generacije pisaca o umetnosti, kulturi i medIjima.



Učesnici: studenti master programa Fakulteta za medije i komunikacije (Digitalna umetnost i novi mediji) i Filozofskog fakulteta (Istorija umetnosti) u Beogradu.


 



Datum objavljivanja: 24.12.2011.