Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Promocija prve monografije o Peđi Milosavljeviću

Manifestacija Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 svakog dana ima brojne programe širom Srbije. U nedelju 15. maja u Galeriji Centra za kulturu GRADA iz Raške promovisana je monografija o delu Predraga Peđe Milosavljevića, u izdanju beogradske kuće INTERPRES, autora Zdravka Vučinića.


 


Ova monografija je ujedno prva ovakva knjiga o velikanu srpske umetnosti koja na Sajmu knjiga u Beogradu oktobra 2015. dobila nagradu stručnog žirija ULUPUDS-a. Peđa Milosavljević (1908-1987) jedna je od najsloženijih pojava u novijoj srpskoj umetnosti. Ova izuzetna stvaralačka ličnost, profesor, diplomata, pisac i pre svega slikar, plenio je pažnju istoričara umetnosti, likovnih kritičara, ali i pisaca, pesnika i novinara, koji su o njemu izrekli najbolje ocene. Nametao se svojom ličnošću, retkim obrazovanjem koje je sticao po evropskim centrima u kojima je kao diplomatski službenik boravio i radio.


Monografija u Beogradu još nije prikazana, ali je do sada predstavljena u Žagubici i povodom muzejske manifestacije, u Centru za kulturu GRADAC, Raška. Na promociji su govorili autor Zdravko Vučinić i izdavač Mirko Mrkić Ostroški, a o Peđinom delu, Dragan Jovanović Danilov, koji je istakao značaj i veliko delo ovog istaknutog erudite i umetnika.


 



Datum objavljivanja: 17.05.2016.