Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Promocija dve monografije

Promocije monografije "Muzej kneza Pavla" i monografije "Lazar Trifunović: protagonist i antagonist jedne epohe" , 3. juna 2010. u 18 sati u Galeriji savremene umetnosti Gradskog muzeja Sombor (ulaz sa trga Koste Trifkovića).

 


Promocija monografije Muzej kneza Pavla , koju će predstaviti prof. dr Irina Subotić, istoričar umetnosti i jedan od autora monografije. Osam autora monografije, a to su pored prof. dr Irine Subotić Lidija Ham-Milovanović, mr Veselinka Ninković, mr Dubravka Preradović, Ljiljana Čubrić, Aleksandra Petrović, Gordana Stanišić i dr Aleksandar Ignjatović u svojim tekstovima sa različitih aspekata rasvatljava najznačajnije segmente života Muzeja kneza Pavla pružajći mogućnost da se sagleda i razume sva veličina i uloga koju je ova izuzetna institucija imala u razvoju i određivanju kulturno-istorijskih tokova.


Promocija monografije Lazar Trifunović: protagonist i antagonist jedne epohe,  koju će predstaviti autor, mr Vesna Kruljac . Drugi tom serije Muzejske godine posvećen je jednom od naših najuticajnijih kulturnih poslenika druge polovine XX veka i bivšem direktoru Narodnog muzeja u Beogradu, Lazaru Trifunoviću (1929-1983). Studija nudi potpuni uvid u izuzetan doprinos Lazara Trifunovića srpskoj nauci i kulturi kroz analizu i revalorizaciju njegovog rada u oblasti istorije umetnosti, muzeologije, likovne kritike i pedagogije.


 


Muzej kneza Pavla


Urednik dr Tatjana Cvjetićanin


Autori: prof. dr Irina Subotić, Lidija Ham-Milovanović, mr Veselinka Ninković, mr Dubravka Preradović, Ljiljana Čubrić, Aleksandra Petrović, Gordana Stanišić i dr Aleksandar Ignjatović.


Monografija Muzej kneza Pavla predstavlja zbirku radova posvećenih jednom kratkom ali zanimnjivom periodu u istoriji Narodnog muzeja u Beogradu, kada je, spojen sa muzejom Savremene umetnosti (1926 – 1935), poneo naziv Muzej kneza Pavla (1935 - 1944). U tekstovima autori razmatraju ustrojsktvo ustanove, arhitekturu i adaptaciju Novog dvora, različite stručne aktivnosti, ulogu kneza Pavla Karađorđevića i Milana Kašanina u osnivanju i organizovanju Muzeja, kao i kulturnu klimu toga doba. Na pristupačan način, iz različitih vizura, oživeće se deo živog kulturnog života Beograda u godinama pred počatak Drugog svetskog rata. Knjiga je ilustrovana vrednom arhivskom građom, brojnim fotografijama i bogatom dokumentacijom iz javnih i privatnih fondova.




Lazar Trifunović: protagonist i antagonist jedne epohe 


Vesna Kruljac


Drugi tom edicije Muzejske godine posvećen je jednom od naših najuticajnijih kulturnih poslanika druge polovine XX veka i bivšem direktoru Narodnog muzeja u Beogradu, Lazaru Trifunoviću (1929-1983). Studija posvećena Lazaru Trifunoviću, kroz revalorizujući njegovog rada u oblasti istorije umetnosti, likovne kritike, muzeologije i pedagogije, predstavlja ne samo iscrpan pregled jedne opširne profesionalne biografije već i potku kaja će nam pomoći da na isti način i rukovodeći se jednako visokim etičkim i profesionalnim kriterijumima, umetnost i baštinu doživimo, interpretiramo i sačuvamo. Ova knjiga čitaocu pruža mogućnost sagledavanja izuzetnog doprinosa intelektualca, direktora, univerzitetskog profesora i  likovnog kritičara, gospodina  Lazara Trifunoivića. 


Autor knjige, mr Vesna Kruljac, je ovu studiju napisala sa željom da se sve ono što i danas Lazara Trifunovića čini izuzetnim i aktiuelnim, a to su između ostalog visoki profesionalni i etički kriterijumi, posvećenost u afirmaciji vrhunskih dometa srpske kulture, te spremnost na samopreispitivanje, kao kao svetao primer, uzor i inspiracija, sačuva za budućnost. 


 


Datum objavljivanja: 26.05.2010.