Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Promenade Milenka Vasića

U sredu, 21. aprila, u 19 časova u Galeriji "Kod Apoteke", Đure Jakšića 7, otvara se cetvrta samostalna izložba fotografija autora Milenka Vasića, pod nazivom "Promenade". Izložba traje do 28. aprila.

 


"Namera mi je bila da se "lajfovski" dosledno obratim publici sa 31. crno-belom i kolor fotografijom. Osnovne osobine ovog izbora su: humanost, nepretencioznost, lagodnost optimističkog pogleda, dobronamernost, saučestvovanje sa subjektima i sposobnost uočavanja i izdvajanja neobičnih prizora iz svakodnevnog života... A to nije malo. Nadam se da će deo mog senzibiliteta biti zapažen i tumačen na pravi način. Promenade su nastale kao logičan nastavak prethodne izložbe. Kao spona je poslužio izbor od pet fotografija sa prethodne izložbe, koje se nalaze i na ovoj izložbi."                                                                         

Milenko Vasić

 

"Zaista, danas kada se toliko raspravlja o savremenoj umetničkoj sceni, da umetnost nije mrtva, pokazuje upravo ona umetnost nastala van striktno umetničke karijere, prevashodno iz lične potrebe. Umetnost kojoj pripadaju fotografije Milenka Vasića su dokumenti, promišljanja i potrebe da se estetizuje vlastito iskustvo. Vasićeva estetika je potpuno razvijena i čini se do kraja odnegovana mnogo pre nego što je počeo da se bavi fotografijom. Siroki spektar referenci iz istorije vizuelnih medija, narocito fotografije i filma, ali i slikarstva, nisu doslovno preuzeti, optereceni potrebom za demonstracijom ucenosti, vec su one pre svega instrument  instinktivne igre, bilo da nose njihov formalni ili znacenjski aspekt."

Saša Janjić, istoricar umetnosti  (iz predgovora kataloga), Beograd 2009.


 


Datum objavljivanja: 20.04.2010.