Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Projekt LN360°

I ove godine Galerija „Laval Nugent“ u Salonu u Vodnikovoj 4 organizira godišnju skupnu izložbu učesnika projekta LN 360*.


 


I ove godine Galerija „Laval Nugent“ u Salonu u Vodnikovoj 4 organizira godišnju skupnu izložbu učesnika projekta LN 360*. Nažalost, projekt se nije internacionalizirao zbog objektivnih financijskih problema u kojima smo se svi zajedno našli – kriza, recesija i smanjenje ulaganja u projekte kulturne namjene učinili su svoje. Doduše, državne su institucije za ovakve ili slične projekte gluhe i onda kada ima i znatno više financijskih sredstava u državnoj blagajni. Na kraju sve ostaje na leđima privatne inicijative, financijskim sredstvima pojedinaca i njihovom zalaganju i vremenu.



Ove godine je broj učesnika u nešto manjem broju, ali se je na uštrb kvantitete još jednu ljestvicu više podignula kvaliteta. Uz već afirmirane mlade umjetnike, slikare Ivonu Jurić, Stjepana Šandrka i Goranu Težak, grafičarku iz susjedne nam Bosne i Hercegovine Alisu Čaber, fotografkinju Marinu Paulenku te jednog od najperspektivnijih i najproduktivnijih mladih umjetnika u Hrvatskoj, kipara Petra Popijača, pridružilo nam se još pet članova, slikarica i restauratorica Stela Cunjak, kipar i konceptualni umjetnik Vitar Drinković, kipar Matija Blažičko te slikari Valentina Supanz i David M. Shreim. Galerija „Laval Nugent“ je u sklopu projekta već organizirala i nekoliko samostalnih izložbi spomenutim mladim umjetnicima. Gorana Težak je već dvaput samostalno izlagala kod nas, Petar Popijač, Valentina Supanz i David M. Shreim jedanput, a u pripremi je vrlo skoro i izložba Alise Čaber. Nadamo se da će i ostali sudionici projekta također samostalno izlagati u našim prostorima.



U vrijeme kada se kultura baš i ne mazi te kada egzistencijalni problemi države ili pojedinaca najednom ugrožavaju egzistenciju umjetnosti, ali još više i egzistenciju samih umjetnika, posebice onih mladih, koji još nisu stasali, ovakvi projekti su nužni i spasonosni. Ovom izložbom želimo uputiti apel svim institucijama, ali i privatnim poduzetnicima i njihovoj inicijativi na važnost umjetnosti i njezin utjecaj, ne samo na kulturu jednog naroda, nego i na njegov identitet uopće. Umjetnost je jedan od najvažnijih elemenata identiteta svakog naroda. Ako umire umjetnost naroda, umire i sam narod. Mladim umjetnicima, pogotovo onima koji se još nisu afirmirali, u ovim vremenima izuzetno je teško. Bez obilnih stipendija, bez financijske potpore države, institucija i pojedinaca, bez radnog mjesta, bez galerija u kojima bi mogli izlagati, bez samog tržišta umjetnina, bez kupaca, za očekivati je da će većina umjetnika odustati od svog sna i borbe s vjetrenjačama.



Ovih 11 mladih umjetnika svojom kvalitetom je u samom vrhu naše suvremene umjetnosti te smo mišljenja da svojim opusom mogu, na izuzetno kvalitetan način, prezentirati našu zemlju u Europi i svijetu. Na samom početku našega projekta, ideja je i bila da se projekt internacionalizira te da se proširi najprije na neke europske lokacije (Pariz, Berlin, London, Madrid), a kasnije i na neke svjetske (Shanghai, Peking, New York). Cilj nam je bio da mlade umjetnike pokušamo vinuti u visine svjetske likovne scene te da im koliko-toliko pokušamo osigurati prijeko nužnu egzistenciju. Samo nekolicina od njih 11 uspijeva živjeti od svoje umjentosti, dok se ostali grčevito bore za svoje mjesto pod suncem. Nadamo se da će se situacija promijeniti te da će ovaj projekt u budućnosti polučiti bolje uspjehe, nego li je to bilo do sada.



Robert Kavazović, Mag. hist. art.



Program Galerije „Laval Nugent“ tijekom godine usmjeren je na prezentiranje aktualnih sadržaja suvremene umjetničke produkcije s ciljem okupljanja kvalitetnih mladih umjetnika koji bi predstavili i promovirali svoje likovno stvaralaštvo.



Projekt LN 360* zamišljen je kao poticaj i inicijacija mlađim umjetnicima čije vrijeme tek dolazi. U želji da predstavi stvaralaštvo mladih umjetnika Hrvatske, ali i zemalja okolice, Galerija „Laval Nugent“ i ove godine priređuje, drugu po redu, skupnu izložbu. Projekt LN 360*, započet 2012. godine, predstavlja nastavak umjetničke suradnje galerije s mladim likovnim umjetnicima u svrhu njihove promocije i etabliranja na domaćoj, ali i međunarodnoj likovnoj sceni. U tu se svrhu, prema mogućnostima galerije, umjetnicima koji su izlagali na skupnoj izložbi, nastoji organizirati barem još jedna, samostalna izložba.



Selekcijom radova zastupljen je širok spektar suvremenog likovnog izričaja na hrvatskoj likovnoj sceni, od strane iznimno talentiranih umjetnika mlađe generacije. Ovogodišnja izložba daje presjek radova od slikarstva, kiparstva i fotografije, u kojima se istražuju različite socijalne, kulturne i umjetničke vrijednosti. I ove je godine nastavljena suradnja s umjetnicima koji su svoje radove predstavili na prvoj skupnoj izložbi, 2012. godine: Alisa Čaber, Ivona Jurić, Marina Paulenka, Petar Popijač, Stjepan Šandrk i Gorana Težak. Od umjetnika kojima je ovo prvo predstavljanje potrebno je istaknuti: Stelu Cunjak, Vitra Drinkovića, Davida M. Shreima, Valentinu Supanz te Matiju Blažička.



Ovi umjetnici istakli su se nizom realiziranih samostalnih i skupnih izložbi održanih u galerijama te na likovnim manifestacijama u Hrvatskoj i inozemstvu, a  svojim stvaralaštvom kreiraju domaću likovnu scenu. Izložba LN 360* najava je novog vremena te kretanja ususret nekim boljim uvjetima u kojima će suvremena umjetnička produkcija ovim perspektivnim mladim umjetnicima pokušati omogućiti egzistenciju.



Nataša Pašić, Mag. hist. art.


 



Datum objavljivanja: 05.11.2013.