Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Projekat 14-14

"Outside” galerija Apolo, Dom omladine Pančevo, Maksima Gorkog 6, Pančevo, Fasada Galerije savremene umetnosti, Kulturni centar Pančevo, Vojvode Živojina Mišića 1, Pančevo, 26. decembar u 12h., ARTSCAPE predstavlja Projekat 14-14.


 


Autorski tim Projekta 14-14 (Marko Salapura, Aleksandar Hrib, Jelena Radonjić, Igor Sladoljev, Zlatko Nikolić) sa svojim radom koji je predstavljao Republiku Srbiju na ovogodišnjem Bijenalu arhitekture gostuje u trećoj ediciji projekta ARTSCAPE. Oni će se predstaviti segment svog rada u vidu dva printa postavljenih u okviru „Outside” galerije na fasadi Apola, kao i na fasadi Galerije savremene umetnosti (deo koji izlazi na ulicu Vojvode Radomira Putnika). Svečano otvaranje održaće se 26. decembra u 12h ispred Apola. Projekat ARTSCAPE realizuje Refraction tim iz Pančeva, a podržan je od strane Grada Pančeva. Partneri projekta su Dom omladine Pančevo, Kulturni centar Pančeva i udruženje građana 14-14 Izlaganje.





Projekat 14-14

Poduhvat 14–14 iscrtava opseg onoga što podrazumeva snimanje arhitektonskog proizvoda u jedinici vremena u nacionalnom domenu. Da bi se ostvario ovaj zadatak, izložbu je trebalo kustoski obraditi kroz dva segmenta tako da priroda jednog gradi kontekst za onog drugog.

Unutrašnji deo izložbenog prostora, ispunjen dnevnim svetlom, čini okvir od stotinu značajnih arhitektonskih projekata nastalih od 1914. do 2014. godine, dok se okolni prostor bavi jednim projektom – Muzejom Revolucije naroda i narodnosti Jugoslavije, hrvatskog arhitekte Vjenceslava Rihtera. Zdanje Muzeja revolucije nikada nije sagrađeno, osim podrumskog dela, i njegova sudbina, vezana za mesto i vreme pruža opipljiv kontekst koji treba imati u vidu dok posmatramo mural u centralnoj sobi paviljona.

Koristeći film kao medijum, reditelj Srđan Keča prati epilog i arheologiju Rihterovog muzeja kroz nekoliko narativa, koji su izloženi po obodu paviljona kao trokanalana instalacija. Prva dva su postavljena tako da dočaraju dualnost prostora: u podrumu Muzeja žive Romi, dok je sa spoljne strane, u kontekstu Novog Beograda, ovaj prostor potpuno nevidljiv. Treća projekcija, prikazana odvojeno, na drugom kraju paviljona, pokazuje privremenu instalaciju Muzeja Revolucije, napravljenu u Beogradu, od ispletenog kanapa i ispunjenu helijumom, u razmeri 1:1. Instalacija je sastavni deo projekta 14–14 i obeležava mesto na kojem je objekat prvobitno trebalo da bude sagrađen, udaljeno oko tri stotine metara vazdušnom linijom od mesta na kojem je konačno započeta gradnja.

Paviljon Republike Srbije na 14. Bijenalu arhitekture, otvaren je u Veneciji 5. juna 2014. godine, dok je čitava manifestacija trajala od 7. juna do 23. novembra 2014. godine. Umetnički direktor ovogodišnjeg Bijenala arhitekture, arhitekta Rem Kolhas (Rem Koolhaas), zemljama učesnicama, postavio je temu Fundamentals (Osnove) koja se odnosi na evoluciju nacionalnih arhitektura u poslednjih 100 godina. Predstavnik Republike Srbije na venecijanskom Bijenalu arhitekture tradicionalno je odabran putem institucije konkursa, koji je Muzej primenjene umetnosti raspisao u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije. Odabran je mladi autorski tim 14-14 koji čine Marko Salapura, Aleksandar Hrib, Jelena Radonjić, Igor Sladoljev, Zlatko Nikolić. Ostali saradnici su Srđan Keča i Andrea Palašti.

Projekat 14-14 - autorski tim: Marko Salapura, Aleksandar Hrib, Jelena Radonjić, Igor Sladoljev i Zlatko Nikolić.

Komesar izložbe: prof. Ivan Rašković, d.i.a.

Organizatori: Muzej primenjene umetnosti u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja RS.





ARTSCAPE – treća edicija

Projekat ARTSCAPE pokrenut je u saradnji Kulturnog centra Pančeva i nedeljnog lista Pančevac 2011. godine. Ideja projekta je da se umetnost promoviše široj publici kroz animiranje prolaznika da posvete pažnju umetničkom radu. U okviru projekta poseban akcenat se stavlja na predstavljanje različitih tehnika i umetničkih medija, mladih autora i/ili inicijativa vezanih za umetničku scenu grada Pančeva. Autorka i urednica projekta je Snežana Ćuruvija.  U okviru projekta na fasadi Galerije savremene umetnosti izlagani su digitalni printovi (70 x 100 cm) u trajanju od mesec dana.

Prva edicija projekta ARTSCAPE (2011/2012) nastala je putem konkursa na koji su se mogli poslati fotografije, crteži, strip, kolaži, karikature, ilustracije, prezentacije, vizuelni eksperimenti, 3D vizuelizacije i ostala grafička rešenja pogodna za digitalni print. Umetnički savet Galerije je birao četiri predloga, a posetioci veb sajta i fejsbuk profila su birali pobednički rad koji je potom štampan i izlagan. Tokom prvih šest meseci predlozi i pobednički radovi su objavljivani i u nedeljnom listu Pančevac. Prva edicija je završena izložbom u Foajeu Kulturnog centra Pančeva na kojoj je predstavljeno svih 14 pobedničkih radova.

Druga edicija projekta ARTSCAPE (2013) bila je posvećena obeležavanju jubileja - 50 godina Kulturnog centra Pančeva. Tom prilikom izlagani su printovi vezani za filmsku istoriju Pančeva koje su pripremili Radiša Stanišić i Pavle Halupa.


 



Datum objavljivanja: 25.12.2014.