Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Prognana bića srpske mitologije

U ponedeljak, 8. novembra u Art@Art galeriji SKC, Beograd, otvara se izložba ilustracija iz knjige "Prognana bića", autora Milenka Bodirogića. Izložba traje do 21. novembra.

 


Milenko Bodirogić za delo "Prognana bića - srpska mitologija" na ovogodišnjem Sajmu knjiga dobitnik je nagrade za najbolju knjigu za decu  a knjiga je dobila i nagradu ULUPUDS-a za najbolje ilustrovanu knjigu na Sajmu.




U svetu postoji obimna, bogata i lepa literatura koja se bavi mitskim nasleđem raznih naroda...  Kod nas, nažalost, toga nema, mada je naše mitsko, a osobito demonološko nasleđe među  najbogatijima u svetu, a ponešto iz tog nasleđa je od XVIII veka naovamo određivalo tokove  svetske   fantastike. Pet likovnih umetnika (Ivica Stevanović, Miloš Vujanović,  Petar Meseldžija, Dragan Bibin i Vanja Todorić) radili su više od godinu dana  na drugom tomu Srpske mitologije – Prognana bića. Na različite načine i u različitim  tehnikama (crtež, akvarel, ulje, jajčana tempera...) uspeli su da, na osnovu tekstova  Milenka Bodirogića, vizualizuju mitska bića srpskih predanja i tako načine neku  vrstu njihove etnološke rekonstrukcije. Otrgnuti od zaborava izronili su likovi  karakondžula, talasona, omaja, lesnika, rusalki, todoraca, nekrštenaca, zduhača  i mnogih drugih demonskih bića u svoj svojoj začudnoj onostranoj lepoti, koja  se vekovima opirala  dogmatskom blaćenju, a potom i racionalističkoj, proračunatoj ironizaciji. Prognana bića su paradigma ugroženog sveta, sveta koji nestaje (kao što to mogu biti i životinje, biljke, drveće, predeli, vode, malobrojne ljudske zajednice...), sveta kome je naneto zlo.         




Ivica Stevanović (1977) trenutno radi kao profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.  Publikovao je više od hiljadu ilustracija, a objavio je i četiri grafička romana.  Bavi se dizajnom, ilustracijom, karikaturom i stripom.


Miloš Vujanović (1965) predaje na Akademiji umetnosti  u Novom Sadu. Izlagačku aktivnost poceo je pre više od dvadeset godina i od tada je učestvovao na mnogobrojnim  kolektivnim i samostalnim izložbama. The Legend of Steel Bashaw,  rad na trilogiji Srpska mitologija, njegovo je prvo ilustratorsko iskustvo.


Petar Meseldžija (1965) diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom  Sadu. Već dvadesetak godina živi u Holandiji  i bavi se slikarstvom i ilustracijom. Ove godine u Americi  se pojavila njegova knjiga


Dragan Bibin (1984) diplomirao je na na Akademiji umetnosti  u Novom Sadu, gde je sada na master studijama. Bavi se dizajnom  i ilustracijom, a posebno ga zanimaju optičke iluzije u slikarstvu.


Vanja Todorić (1982) diplomirao je na Akademiji umetnosti  u Novom Sadu, gde je upravo upisao i master studije.  Bavi se ilustracijom i objavljuje u brojnim art knjigama i časopisima, uglavnom u inostranstvu.


 


 


Datum objavljivanja: 05.11.2010.