Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Privremena istorija

"Privremena istorija" - Izbor dela iz kolekcije Muzeja savremene umetnosti Vojvodine 1942-2012. Kustos: Dragomir Ugren; Otvaranje: utorak 24. aprila 2012. u 20. sati.


 


Izložba Privremena istorija predstavlja jedan mogući i, pre svega, radni pregledni izbor dela iz fonda Muzeja savremene umetnosti Vojvodine i njegovih aktuelnih zbirki. Izložena dela iz zbirki će pokazati karakteristične akvizicije moderne, postmoderne i savremene umetnosti Vojvodine, Srbije, Jugoslavije i sveta – koje su obavljane od osnivanja Galerije, te potom Muzeja.

Najveći deo dela je u posed Muzeja došao otkupima umetničkih dela vojvođanskih umetnika, otkupima preko "otkupne nagrade" na Grafičkom bijenalu u Ljubljani, te donacijama umetnika i kolekcionara.



Biće predstavljene Zbirka slikarstva, Zbirka crteža i grafike, Zbirka skulpture, objekata i instalacija, Zbirka konceptualne umetnosti i Zbirka medijske umetnosti. Zbirka slikarstva je najobimnija i, zapravo, čini središte fonda Muzeja. U Zbirci crteža i grafike se nalaze pojedina dela internacionalnih umetnika kao što su Vazareli i Soto. Zbirka skulpture je potencijalno započeta modernističkom skulpturom i, zatim je otvorena ka novoj skulpturi i instalacijama karakterističnim za postmodernu umetnost osamdesetih i tranzicijsku umetnost devedesetih godina. U Zbirci konceptualne umetnosti se nalaze važnija dela vojvođanskih konceptualnih umetnika, a posebno su reprezentovani radovi Grupe KÔD, Grupe (, Grupe Bosch+Bosch i drugih. Zbirka medijske umetnosti je orijentisana na sakupljanje, čuvanje i prezentovanje eksperimentalnih umetničkih praksi fotografije, filma, videa i digitalne umetnosti.



Hronološki i problemski izložba Privremena istorija počinje primerima slikarstva iz prve polovine pedesetih i šezdesetih godina sa slikarima (Milan Konjović, Jožef Ač, Pal Petrik, Bogomil Karlavaris, Boško Petrović, Milivoj Nikolajević, Milan Kerac, Ankica Oprešnik i dr) koji se u većini vezuju za osnivanje i ekspanziju umetničkih kolonija u Vojvodini. Zastupljeni su gotovo svi ključni pokretači i dugugodišnji realizatori koncepta i pokreta umetničkih kolonija, a to znači, prezentovani su vodeći protagonisti razvijenog socijalističkog modernizma (lirske apstrakcije, enformela, poetskog realizma, fantastike, vojvođanskog pejzažizma itd). Sa tim umetnicima od tog perioda postavljena je osnova zbirki Muzeja. Postoje i retki primeri umetnosti iz prve polovine dvadesetog veka, ali oni nisu bitni za profil same muzejske kolekcije koja je posvećena umetnosti posle Drugog svetskog rata. Sedamdesete, osamdesete, devedesete godine su zastupljene delima nove figuracije i pop arta, geometrijske apstrakcije, minimalizma, konceptualne umetnosti i novih umetničkih praksi, zatim, eklektičnog ekspresivnog i hladnog ne-ekspresivnog postmodernizma, ali i hibridnim i rasutim postmedijskim produkcijama iz vremena nepreglednosti tj. iz devedesetih godina i prvih godina novog veka.


 



Datum objavljivanja: 19.04.2012.