Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Primeri nevidljive umetnosti

U četvrtak, 19. januara u 12 časova u MSUV, Dunavska 37. Novi Sad, održaće se stručno vođenje kroz izložbu: "Primeri nevidljive umetnosti". Kroz izložbu vode kustosi: Nebojša Milenkovic i Gordana Nikolić


 


PRIMERI NEVIDLJIVE UMETNOSTI_izložba

(digitalizacija zbirke konceptualne umetnosti MSUV)



 

Partneri:

Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

Moderna galerija Ljubljana

Muzej moderene umetnosti Varšave

Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad



Kustosi izložbe: Nebojša Milenković, Gordana Nikolić i Kristian Lukić

Rukovodilac projekta digitalizacije: Luka Kulić

Koordinator projekta digitalizacije: Igor Zarol



Projekat Digitizing Ideas je sastavni deo regionalnog projekta koji se bavi digitalizacijom arhiva i zbirki praksi konceptualne umetnosti Centralne i Jugoistočne Evrope. Do kraja 2011. rezultiraće  jedinstvenim internet portalom sa digitalnom bazom podataka i naprednim alatima pretraživanja sadržaja..



Izložba PRIMERI NEVIDLJIVE UMETNOSTI (digitalizacija zbirke konceptualne umetnosti MSUV) publici predstavlja izbor umetničkih dela iz Zbirke konceptualne umetnosti Muzeja savremene umetnosti Vojvodine koja su digitalizovana i kao takva danas dostupna široj publici.



Izložba će biti otvorena do 25. januara 2012. godine.



Projekat digitalizacije Zbirke konceptualne umetnosti MSUV  sastavni je deo regionalnog-internacionalnog projekta koji se bavi digitalizacijom arhiva i zbirki praksi konceptualne umetnosti Centralne i Jugoistočne Evrope zasnovanog na ideji saradnje, razmene znanja i arhiva, edukacije i proširenja dostupnosti dela iz zbirki i arhiva institucija. Projekat Digitizing Ideas do kraja 2011. rezultiraće i jedinstvenim internet portalom sa digitalnom bazom podataka i naprednim alatima pretraživanja sadržaja. Portal će obuhvatati vizualne i tekstualne informacije i dokumentaciju o umetničkim delima, filmovima i publikacijama iz arhiva i zbirki četiri partnerske institucije: Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, Moderne Galerije Ljubljana, Muzeja Moderne umetnosti Varšava, Muzeja savremene umetnosti Vojvodine Novi Sad.



Izložba PRIMERI NEVIDLJIVE UMETNOSTI (digitalizacija zbirke konceptualne umetnosti MSUV) publici predstavlja izbor umetničkih dela iz Zbirke konceptualne umetnosti Muzeja savremene umetnosti Vojvodine koja su digitalizovana i kao takva danas dostupna široj publici. Izložba predstavlja i inovaciju u prikazivanju muzejske kolekcije u novom digitalnom okruženju, rekontekstualizujući neoavangardno nasleđe u okviru onlajn arhiva i problema savremenih institucionalnih kolekcionarskih praksi i teorija. Pored umetničkih radova, na izložbi će biti zastupljena i brojna dokumentarna građa vezana za vojvođansku konceptualnu i novomedijsku umetnost onih autora/autorki koji su svoj rad bazirali na praksi deobjektivizacije i dematerijalizacije vlastitog rada ─ počev od šezdesetih i sedamdesetih godina XX veka do danas. Pored radova članova subotičke grupe Bosch+Bosch, novosadskih grupa Kôd, ( i (–Kôd na izložbi će biti zastupljeni i brojni autori koji su delovali izvan grupa.



Za naziv izložbe iskorišćena je sintagma Primeri nevidljive umetnosti kojom vlastitu konceptualnu praksu definiše novosadski umetnik Slobodan Tišma. Preuzimanje ove sintagme za naziv stavlja u fokus izložbe probleme i paradokse savremenih praksi kolekcioniranja, arhiviranja, prezentovanja i recepcije umetničkih praksi kojima je "nevidljivost" često bila zajednički imenitelj.



Tokom trajanja izložbe, biće organizovana jednodnevna javna prezentacija rezultata projekta digitalizacije s gostima iz partnerskih institucija iz Varšave, Zagreba i Ljubljane. Takođe, biće organizovano i predstavljanje dvojezične monografske publikacije (na srpskom i engleskom jeziku) s tekstovima kustosa i teoretičara umetnosti, kao i nekoliko stručnih vođenja kroz izložbu.



Umetnici/ce: Branko Andrić, Tibor Bada (Bada Dada), Slavko Bogdanović, Atila Černik, Čedomir Drča, Laslo Kerekeš, Vladimir Kopicl, Ratomir Kulić, Slavko Matković, Božidar Mandić ─ Porodica Bistrih potoka, Radomir Mašić, Milica Mrđa, Bogdanka Poznanović, Mirko Radojičić, Laslo Salma, Zvonimir Santrač, Balint Sombati, Jaroslav Supek, Predrag Šiđanin, Slobodan Tišma ─ Grupa Kôd, Vujica Rešin Tucić.




 



Datum objavljivanja: 18.01.2012.