Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Primenjena nostalgija

U utorak, 15. decembra u 19 časova u sali Amerikana, Doma omladine Beograd, otvara se izložba fotografija, autorki, Sanje Knežević i Agnete Bretan, pod nazivom "Primenjena nostalgija". Izložba traje do 30. decembra, 2009. godine.

 


Izložba fotografija APPLIED NOSTALGIA



Autori: Sanja Knežević i Agnete Bretan



U saradnji sa atašeom za kulturu ambasade Kraljevine Švedske u Beogradu i Kabinetom podpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića u čast završetka predsedavanja Kraljevine Švedske EU



Projekat "Primenjena nostalgija" zamišljen je kao serija zajedničkih izložbi fotografija dva eminentna fotografa, jednog iz Srbije, i jednog iz zemlje predsedavajuće Evropskom unijom. Budući da Kraljevina Švedska predsedava EU u periodu od 01. jula do 31. decembra 2009. godine, Štokholm  će nakon Lisabona, Pariza i Praga, biti četvrti grad Evrope koji će građani Srbije moći da vide na poseban način.



Autor iz Srbije, Sanja Knežević boravila je nedelju dana u Štokholmu u toku kojih je fotografisala mesta, događaje, scene i ljude koji je podsećaju na Beograd. Autor iz Švedske Agnete Bretan je objektivom "nostalgičnog" fotografa zabeležila atmosferu Beograda sličnu Štokholmu. Svaki autor je izabrao 15 fotografija koje su pripremljene za izložbe…



Sanja Knežević rođena je 1984. godine u Beogradu. Diplomirala je fotografiju na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu I radi kao dokumentarni fotograf. Njene fotografije su su objavljene u različitim časopisima, uključujući  National Geographic za Srbiju,  NRC Holland, British Economist, kao i na različitim web sajtovima. Nagrađivana je na mnogim izložbama u Srbiji (YU Press Photo 2007. i na repubilčkim izložbama 2006. i 2009). U oktobru 2009. godine njene fotografije su predstavljene na Balkan film festivalu u Amsredamu.



Agnete Bretan  je rođena 1966. godine u Geteborgu, Švedska. Znanje je stekla u međunarodnom centru za fotografiju u Njujorku  i Školi fotografije u gamlebiju, Španija. Radi kao slobodni fotograf u Štokholmu od 2000. godine. Uglavnom se bavila fotografijom kao urednik, reporter i portretista. Član je poznatog švedskog Centra za fotografiju kao i fotoagencija Scanpix i Siver.



Izložba traje do 30. decembra 2009.


 



Datum objavljivanja: 10.12.2009.