Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Prikazivanje arhitekture: film i fotografija

Muzej savremene umetnosti Vojvodine i Strada, Novi Sad, organizuju prvi dogadjaj u okviru projekta, "Prikazivanje arhitekture: film i fotografija" u sredu, 16. januara 2013. godine u 19. sati.


 


Projekat PRIKAZIVANJE ARHITEKTURE. FILM I FOTOGRAFIJA

Ljubica Milović, kustos, MSUV

Prvo izdanje projekta „Prikazivanje arhitekture“ u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, iz septembra i oktobra 2011. godine, okupilo je autore koji su se bavili prvenstveno crtežom i prostornom instalacijom / scenografijom kao sredstvom za prikazivanje arhitekture u muzeološkom kontekstu: autore izložbi u paviljonu Srbije (grupa Škart) i Mađarske (Marcel Ferenc, Andor Veselenji-Garai, Đerđ Detari) na Bijenalu u Veneciji 2010. godine, i jednog od osnivača Holandske nedelje dizajna, urbanog planera koji već skoro dve decenije radi na projektima revitalizacije Ajndhovena (Kejs Donkers). Drugi deo projekta, koji se prikazuje u MSUV u januaru i februaru 2013. godine, bavi se načinima prikazivanja arhitekture fotografijom i filmom dok istovremeno zalazi dalje u polje istraživanja arhitektonskih praksi kao akcija i strategija u okviru kulturnih politika.


Glavni događaji;


Izložba PRIKAZIVANJE ARHITEKTURE - FOTOGRAFIJA

16. januar – 8. februar 2013. godine, Galerija Meandar MSUV

Produkcija: Muzej savremene umetnosti Vojvodine

Kustos: Ljubica Milović, MScArh

Autori: Ivana Stojanović (Srbija), Daniel Kariko (SAD), Fernando Guera (Portugal)

Izložba prikazuje, jedan uz drugi, tri specifična fotografska istraživanja u kojima je arhitektura posredno ili neposredno prisutna kao tema, kao refleksija određenih društvenih fenomena koje istražuju autori. Ove serije fotografija dotiču nekoliko tema u vezi sa odnosom arhitekture i fotografije: od kustoskog pitanja o tome koje vrste dijaloga mogu postojati između ove dve stvaralačke discipline, pa do razmišljanja o tome u kojim se sve životnim situacijama može prepoznati arhitektura tj. na koji način se u arhitekturi prepoznaju problemi kulture, ekonomije, odnosa prema prirodi. Postavka – arhitektura – izložbe kustoski istraživački projekat u polju odnosa arhitekture i fotografije: fotografije nisu tretirane singularno, kao dela, već su korišćene kao element za stvaranje doživljaja u prostoru galerije. Grupna forma, sagledavanje u seriji su neke od arhitektonskih strategija artikulacije prostora koje su primenjene u postavci.




Izložba WE BUILD TOMORROW – GOVOR PROSTORA

16. januar – 8. februar 2013. godine, Galerija Suteren MSUV

Produkcija: Organizacija za muzičko-scensku delatnosti i multimedijalne projekte Strada, Novi Sad

Autori: Srđan Jovanović Weiss i Miljan Vojnović

Koncepcijska osnova projekta „We build tomorrow – govor prostora“ je u analizi metodologije stvaralačkog procesa na primeru radova arhitekte Srđana Jovanovića Weissa. Izložba arhitektonskih rešenja, skica, fotografija, kao i prateća brošura u formi istraživačkog rada imaju za cilj da posluže kao svojevrsna smernica i inspiracija mladim autorima, sadašnjim i budućim studentima arhitekture, kao i svima koji u svojoj orijentaciji prolaze kroz stvaralački proces. Izložba se realizuje u produkciji Organizacije za muzičko scensku delatnost i multimedijalne projekte “Strada”, Novi Sad u saradnji sa Muzejem savremene umetnosti Vojvodine, sredstavima Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije.




Prezentacije ARHITEKTONSKE PRAKSE. ARHITEKTURA U KONTEKSTU KULTURNIH POLITKA

Petak, 1. februar 2013. godine, Kino sala MSUV, 18h

Organizatori: Muzej savremene umetnosti Vojvodine i Zavod za kulturu Vojvodine

Urednici: Ljubica Milović, Biljana Mickov i Dragan Ilić

Učesnici: Steve Bison (Italija), Ruben Alonso (Velika Britanija), Tim van der Grinten (Holandija), Dafne Berc i Lusiano Basauri (Hrvatska – Čile) U saradnji sa Zavodom za kulturu Vojvodine organizovana je jednodnevna konferencija na kojoj će gosti – predavači predstaviti svoja interdisciplinarna istraživanja, iskustva i interpretacije arhitekture kao profesije. Svako od pozvanih učesnika će govoriti o sopstvenom iskustvu realizacije projekta koji na specifičan način spaja arhitekturu i arhitekonsko stvaralaštvo sa kulturnim politikama ili aktivizmom u domenu kulture.


Projekcije ASOLO ART FILM FESTIVAL – FILMOVI O ARHITEKTURI

Februar 2013, Kino sala MSUV

Urednik i moderator: Ljubica Milović, MscArh, MSUV

Selekcija filova: Stiv Bison, umetnički direktor AAFF

AAFF je pokrenut 1973. godine kao Festival filmova o umetnosti i umetnicima na inicijativu Flavije Paulon, dugogodišnje urednice Filmskog festivala u Veneciji. Međ dr Jelena Todorović projekat Nevidljivi gradoviunarodna reputacija festivala je bila vrlo visoka već od prvog izdanja, zahvaljujući visokim kriterijumima za nominovanje filmova u selekciju i pažljivom odabiru članova žirija. Prvi Gran pri festivala dodeljen Andreju Tarkovskom za film „Andrej Rubljov“. 2001. godine ime festivala je promenjeno u Asolo Art Film Festival; u poslednjih deset godina, više od 5000 filmova iz 86 zemalja je prijavljeno za takmičarsku selekciju. U okviru projekta „Prikazivanje arhitekture“ prikazuje se 300 minuta filmova o arhitekturi i arhitektama iz arhiva AAFF-a.


Prateći program;

Prezentacije ARHITEKTURA. OBRAZOVANJE ARHITEKATA

Januar, februar 2013. godine, Kino sala MSUV

Urednik i moderator: Ljubica Milović, MscArh, MSUV

Predavači, učesnici: Miljana Zeković (projekat „Vanishing City“) i dr Jelena Todorović (projekat „Nevidljivi gradovi“), Fakultet tehničkih nauka


 



Datum objavljivanja: 15.01.2013.