Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Priče o protestu. Neophodnost.

Subota, 29. oktobar 2011. od 19 sati, Kontekst u mesnoj zajednici, Sala mesne zajednice ,"Studentski grad", Narodnih heroja 30, Novi Beograd. Otvoreni razgovor među publikom o video instalaciji, "Priče o protestu. Neophodnost",
umetnice Nine Hohl (Nina Höchtl, Austrija) .

 


Odavde skinite informacije o umetnici, radu i kako doći do Konteksta u mesnoj zajednici::


[srpski, pdf, 1,4 MB] http://razgovori.files.wordpress.com/2010/07/ukp-nina-hohl-sr.pdf


[srpski, Word bez slika, 71 kB] http://razgovori.files.wordpress.com/2010/07/ukp_nina-hohl.doc


[English, pdf, 1,4 MB]  http://razgovori.files.wordpress.com/2010/07/ukp-nina-hoechtl-d0b5n.pdf


Više o drugim radovima Nine Hohl pogledajte ovde:: www.ninahochtl.com


Mlada umetnica Nina Hohl (Nina Höchtl) boravila je u rezidencijalnom boravku u Beogradu 2008. i 2009.g. na po mesec dana. Ona se tokom tih boravaka bavila istraživanjem radničkog pokreta u Srbiji, pre svega slučajem zrenjaninske fabrike Jugoremedije i borbe njenih radnika da preuzmu upravljanje fabrikom. Ovo istraživanje uobličeno je u petokanalnu video instalaciju pod nazivom ,,Priče o protestu. Neophodnost.” u kojoj na pet monitora paralelno pet fikcionalnih likova (Milenka, Bogdan, Nina, Zolt, Zoran) pričaju svoje priče, suprodstavljene tekstu koji je proistekao iz tih priča i snimku iz nemog filma ,,Štrajk” Sergeja Ajzenštajna.


Umetnica daje komentar: ,,Dok sam pričala sa radnicima i budući da sam bila svedok njihovih protesta ispred Agencije za privatizaciju i zgrade Vlade u Beogradu, oni su predstavljali okidač da preispitujem sopstvenu poziciju kao umetnice i nekoga ko uokviruje borbu radnika: Za šta se ja borim? Da li  dozvoljavam da se meni nešto dogodi?”


Umetnica Nina Hohl (Nina Höchtl) boravi veći deo svog vremena u Meksiko sitiju, a studirala je u Beču i Roterdamu i trenutno je kandidat za doktorski stepen iz umetnosti  u Londonu (Goldsmits). U svom umetničkom radu, Hohl nije vezana za određeni medijum. Ona istražuje moduse fikcije u umetnosti, književnosti, politici, istoriji i popularnoj kulturi, sa akcentom na praksi fikcionalizacije kao političkog procesa. Radovi koje je proizvodila mogu da se u celini sagledaju kao drugačiji pokušaji kreativnog bavljenja kulturnim razlikama, kako među sobom tako i unutar sebe. Njena želja je da stvara radove koji se suprodstavljaju kompleksnostima života u njenoj raznovrsnosti i stoga su skloniji da ponude recipročno istraživanje društvene/političke/emotivne i/ili umetničke situacije: između nje, medijuma i posmatrača.




Projekat UMETNIK KAO PUBLIKA predstavlja javni forum u okviru kog publika, heterogena grupa ljudi svedena na najmanji zajednički činilac u odnosu na umetničko delo, dakle – svi mi, uz pomoć moderatora, iznosimo i međusobno preispitujemo mišljenja o odabranim radovima savremene vizuelne umetnosti. Diskusije daju mogućnost da se “razmišlja naglas”, da se ove misli suprodstave bez pretenzija da postoji samo jedan pravi odgovor, odnosno jedinstveno viđenje umetnosti.


Razgovori se ne vode stručnim jezikom i pristup temama je takav da se ne daje prednost profesionalnom iskazivanju mišljenja i stavova, pa su dobrodošli svi zainteresovani da čuju tuđe i podele svoje mišljenje o savremenoj umetnosti koja nastaje ovde i sada.


Razgovor o projektu Nine Hohl je dvadeseta diskusija u nizu.


Sve diskusije se zvučno snimaju i emituju na drugom programu Radio Beograda – RTS. Ovi audio snimci mogu da se preslušaju i na Internet adresi foruma http://razgovori.wordpress.com.


UMETNIK KAO PUBLIKA Forum :: publika o radovima vizuelne umetnosti


Koncepcija i realizacija projekta – Mg Boba Mirjana Stojadinović


Produkcija projekta –Udruženje umetnika DEZ ORG


Partner projekta –Kulturni centar REX


Projekat je podržao Fond za otvoreno društvo, Srbija


Gostovanje Nine Hohl omogućio je Austrijski kulturni forum Beograd


Hvala Kontekstu u mesnoj zajednici




Program se dešava uz podršku i u okviru Beogradske nezavisne kulture, NA SOPSTVENI POGON


RE-MAPIRANJE BEOGRADSKE KULTURE - Beogradska nezavisna kultura organizuje od 25. oktobra do 5. novembra program NA SOPSTVENI POGON, koji predstavlja aktuelni presek njene raznovrsnosti i potencijala, a ujedno ukazuje na probleme i izazove sa kojima se suočava, ali i na moguća rešenja za njihovo prevazilaženje. U programu NA SOPSTVENI POGON učestvuje gotovo 30 organizacija, kulturnih centara, inicijativa i neformalnih grupa... koje će predstaviti više od 70 programa na lokacijama širom Beograda.


Program i mape kako stići do mesta održavanja programa skinite odavde:


web verziju: http://www.scribd.com/doc/69935321/SELF-POWERED-Programme-Maps-Web


verziju za štampu: http://www.scribd.com/doc/69935261/SELF-POWERED-Programme-Maps-PrintA4


Publikaciju celokupnog programa besplatno skinite odavde:


http://www.scribd.com/doc/69644275/Beogradska-nezavisna-kultura-Na-sopstveni-pogon-Belgrade-Independent-Culture-Self-Powered


 


 


Datum objavljivanja: 25.10.2011.