Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Press Photo Srbija 2012

Press Photo Srbija 2012 - Izložba fotografija i dodela nagrada 16. oktobra u Domu omladine Beograda . Otvaranje je u utorak, 16. oktobra u 19. sati u glavnom holu DOB-a.


 


Na ovogodišnji nacionalni konkurs za najbolju fotografiju u medijima "Press Photo Srbija 2012" u organizaciji Centra za razvoj fotografije pristiglo je više od 1.500 radova, a žiri je izabrao najbolje u devet kategorija: Glavna nagrada, Blic vest, Blic vest reportaža, Ljudi reportaža, Okolina reportaža, Portret, Portret reportaža, Sport reportaža i Art reportaža.



Ovogodisnji žiri u sastavu Majkl Bovring, Piter van Agtmael, Zvezdan Mančić, Aleksandar Kelić i Branimir Karanović dodelio - odlučio je da glavnu nagradu "NSPlakat" u vrednosti od 1.000 evra dodeli Marku Risoviću za fotografiju "Istočno od raja".



Prema rečima predsednika žirija Petera van Agtmaela, fotografa prestižne agencije Magnum Photos iz Njujorka, pobednik je, posle mnogo  debatovanja, proglašen jednoglasno.



Nagrada za fotografiju godine tradicionalno se dodeljuje za rad koji je ikonička reprezentacija najvažnije medijske priče godine. Međutim, ove godine, žiri nije mogao da se opredeli za jedan događaj koji je bio najvažniji. Umesto toga, tragali smo za fotografom koji je prikazao autorski pečat, intimnost i osećajnost. Istorija fotografije je više puta dokazala da je prikaz jednostavnosti svakodnevnog života često najsnažniji oblik izražavanja. Marko Risović je uspeo da uoči i dočara poeziju jednog takvog momenta, tako da zaslužuje ovu nagradu, rekao je Piter van Agtmael.



Izložba najboljih medijskih fotografija koje su obelezile prethodnu godinu biće otvorena, uz dodelu nagrada u utorak 16. oktobra, u 19 sati, u Domu omladine Beograda. Izložba će u DOB-u biti otvorena do 23. oktobra u Glavnom holu i Holu ispred sale Amerikana.


 


 



Datum objavljivanja: 15.10.2012.