Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

PRESS PHOTO SRBIJA 2011.

Domaćin 13-te po redu izložbe naboljih novinskih fotografija u 2010. i ove godine je galerija Artget Kulturnog centra Beograda u kojoj se održava izložba PRESS PHOTO SRBIJA 2009. Izložba traje do 15. aprila.

 


Nagrada za najbolju fotografiju u medijima PRESS PHOTO SERBIA 2011. uručena je Marku Đokoviću, fotoreporteru dnevnog lista Pres, za fotografiju naslovljenu kao Parada ponosa. 


Izložbu čini 151 fotografija iz široke lepeze medijskih kategorija, koje su odabrane među oko 1200 fotografija i foto reportaža prispelih na nacionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju.


Žiri u sastavu: Branimir Karanović, profesor fotografije, član ULUPUDS-a, Aleksandar Kelić, član ULUPUDS-a, Dalibor Danilović, fotograf, Reiner Riedler, fotograf iz Austrije, Milanka Todić, profesorka FPU u Beogradu i Zvezdan Mančić, predsednik Asocijacije medijskih fotografa Srbije, imali su veoma težak zadatak, da među prispelim fotografijama koje su uglavnom sve veoma visokog nivoa, dodeli glavnu, i ostale nagrade po kategorijama.


Na izložbi u Galeriji Artget koju je otvorila predsednica Udruženja novinara Srbije, Ljiljana Smajlović, proglašeni su i pobednici ovogodišnjeg konkursa. Tako je Nagrada za najbolju fotografiju u medijima PRESS PHOTO SERBIA 2011. uručena Marku Đokoviću, fotoreporteru dnevnog lista Pres, za fotografiju naslovljenu kao Parada ponosa.


U kategoriji Foto ilustracija, nagrađen je Saša Čolić za fotografiju Pillows. Njegova koleginica Marija Janković nagrađena je u kategoriji Ljudi reportaže za Vojvođanske švabe. Fotoreporter Press-a Nemanja Jovanović dobitnik je nagrade za fotografiju Stanovnika 0 u kategoriji Okolina reportaža. U oblasti Portret reportaža, nagrađen je Novak Đurović za fotografiju Beštija. Marku Risoviću uručena je nagrada za Urban rabbits u oblasti Umetnost reportaža, dok je u kategoriji Život, nagrađen Goran Sivački za foto Popodnevni odmor. Prošlogodišnja dobitnica Nagrade za najbolju medijsku fotografiju u Srbiji, Sanja Knežević, ove godine je dobila nagradu u kategoriji Život reportaža, i to za fotografiju nazvanu Porodične stvari. Miloš Bičanski je nagrađen u kategoriji Blic reportaža, dok je specijalna nagrada pripala za oblast Život reportaža Nemanji Pančiću, autoru fotografije Najdanovi krugovi.

 


 


Datum objavljivanja: 11.04.2011.