Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Predrag Peđa Milosavljević ili priča o mladosti

Promocija knjige’’Priča o mladosti, prijateljstvu i ljubavi ’’,autora Nikole Kusovca u kojoj se opisuju slikarski početci akademika Predraga Peđe Milosavljevića, biće održana u galeriji HEXALAB,Njegoševa 5, četvrtak 8. mart, 2012.godine. u 20.30 časova .


 


Istom prilikom biće otvorena i izlozba ovog veoma značajnog srpskog slikara, a publici ce na uvid biti ponušeno preko 20, neizlaganih akvarela, gvaševa i crteža iz 1940.godine rađenih u Parizu.



Većina ovih radova je iz do sada nepoznatog albuma erotskih slika, koji je 2010. godine zahvaljujuci uglednom beogradskom kolekcionaru iz Francuske stigao u Srbiju, i predstavlja istinsko , prijatno iznenađenje za postovaoce dela Peđe Milosavljevica. Takođe će biti izložena i dva albuma koje je Milosavljević uradio 1930. i 1932.godine. Prvi album u kojem na šagalovski način crtežima priča o mladosti i druženju sa Đordjem Popovićem i Boškom Tokinom, a zatim u drugom gde je u poteri za pejzažima od Beograda preko Dubrovnika do Splita..



Predrag Peđa Milosavljevic(1908-1987) spada u red  nasih najznačajnijih slikara XX veka. Dobitnik Granprija na Međunarodnoj izložbi u Parizu 1937, Sedmojulske nagrade, nagrade Oktobarskog salona, Zlatne plakete ULUS-a i mnnogih drugih. Bio je redovan član SANU. Preminuo je u Beogradu 1987.godine.





Izložba u galeriji HEXLAB ce biti otvorena do 2. aprila, 2012.godine.


 


Datum objavljivanja: 07.03.2012.