Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Predrag Damjanović: Death Proof...

Od 14. - 21. avgusta u Galeriji O3one na Obilićevom vencu održava se izložba autora Predraga Damjanovića, pod nazivom, "Death Proof...".


 


 Death proof…

… ili šta je to još uvek živo i aktuelno u našoj psihološkoj realnosti? Kakva je to predstava nas samih, toliko vredna i značajna da se opiremo bilo kakvoj promeni uprkos svoj paradoksalnosti i iracionalnosti te slike, odnosno njenog sadržaja?



Polazna tačka u mom radu su savremene medijske predstave izražene kroz pokretne slike ili fotografiju. Koristim sadržaje i slike koje pronalazim u medijima popularne kulture-filmovima, časopisima, reklamama ili na internetu i mnogobrojnim društvenim mrežama. Fotografije ili zamrznuti frejmovi pokretnih slika, služe mi kao inspiracija da u formi crteža predstavim svoje viđenje stvari. Ponekad smišljeno, ali češće intuitivno, iščitavam fotografski i štampani materijal i prevodim u crtež. Sadržaji ovih radova obično reprezentuju društvene stavove koji se izbegavaju da budu viđeni ili su na subliminalnom nivou. Sadržaji naravno podrazumevaju i moja subjektivna gledišta ili lične projekcije.



Moj projekat podrazumeva crteže velikih dimenzija u javnim prostorima sa ciljem da se ostvari veća komunikativnost sa publikom. Odabrao sam zidni crtež, kao formu javnog izraza, kako bih komunicirao sa ljudima o svim pod-tekstovima koji se prepliću sa savremenim medijskim reprezentacijama. Želim da istražim koliko je moguće rekontekstualizovati jedno čitanje fotografije i filma ili prepoznatljivog žanra. Koliko je moguće koristeći citatnost i intertekstualnost postojećih slika stvoriti novo čitanje rada koje bi pokrenulo pitanja ili aktualizovalo nove sadržaje. U samom pristupu ovde je poroblematizovan fenomen remake-a. Podražavanjem već postojećeg, referentna predstava se pojavljuje u novom medijskom i konceptualnom okviru.Stilski i sadržajno preoblikovana, nova predstava je bitno drugačija od referenta i njegovog konteksta.



Projekat ima za cilj da u formi zidnog crteža (javnog rada) predstavi društvene fenomene, savremene mitove, specifične predrasude ili vrednosti, karakteristične kulturno-istorijske slojeve i brojne stereotipe svojstvene savremenom čoveku.



Autor: Predrag Damjanović je Rođen 30.oktobra 1975.godine u Beogradu.Magistrirao na Fakultetu Likovnih Umetnosti u Beogradu, 2010. godine, na odseku slikarstvo. Član ULUS-a, sa statusom samostalnog umetnika.


 



Datum objavljivanja: 10.08.2012.