Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Predeli pikturalnog Vladete Živkovića

U utorak, 26. aprila u 19 sati u Galeriji Kolarčeve zadužbine otvara se samostalna izložba autora, Vladete Živkovića, pod nazivom, "Predeli pikturalnog". Izložba traje do 14. maja.

 


"Ovom izložbom Vladeta Živković produžava egzistenciju postupka i procesa sprovedenih u mnogobrojnim "crtankama" dodelivši crtežima ulogu polazišta iz kojih se razvija fenomen slike. Njihovim raznovrsnim strukturama tretira nove modalitete.


Na meditaciju crteži su ponudili pripadajuće sadržine likovnih značenja ali i formalna stanja svoje materijalne prirode. Tako se pojavila boja osnove papira kao nepokrivena aktivna polja između kolorističkih, ritmičkih i strukturalnih uobličenja, koja obično poseduju razlivanja iza elastičnog tela i vibrirajućeg vrha akvarelske četke, ali i dejstvo koje ostavljaju raščupani patrljci istrošene.


Grafitni trag kao i sočni masni pastel oponašaju razlivanja svojim popuštanjem osnovnom fonu podloge i propuštanju da se zaigra. Hitre dinamičke petlje ovih crtačkih sredstava u brzini preskaču pojedinosti, ovlaš vibriraju, podrhtavaju ili gnječe nagoveštaje metafora dodelivši im na jedinstvenom fonu praznine, prepoznavanje odabranih senzacija.


Kada se doda rezak vrh metalnog pera, kao i mekoću i prozračnost debelog traga trske, te bistrinu oštre, tvrde olovke, ili olovnu supstancu mekanih vrtloga debelih grafitnih pisaljki, uobličava se "priroda", priroda crteža, kao polazišta za sliku, koja menja prirodu po sebi – prirodu predela.


Ovakvim uslovljavanjem nad slikom crtež i njegova formalna svojstva mogu, uz jasna i nejasna sećanja na prepoznavanje povoda, preoblikovati stvarnost buduće slike. Pritom obojeni crtež zaposeda dublju poziciju ograničavajućih faktora koji se (reperkutiraju) odbijaju ka slici.


Monohromi crteži po mnogo čemu su inspirativniji jer ostavljaju više prostora za domišljatost i nadahnuće. U procesu formiranja struktura slike njena formalna i sadržajna odličja izložena su poređenju sa crtežom ali i ličnim pikturalnim hirovima, koliko prepoznavanju osećaja iz uspostavljenog stanja toliko i tehničkog umeća njegovog vođenja i očuvanja. Poput gubljenja svežine nanosa boje ako se pasta donjeg i novonanetog sloja pomešaju. Jedan suvišan ili nedovoljan pritisak ili smer razara primarnu ili sekundarnu alhemiju svežine slučajnosti i kolorit uvodi u sivilo. Ili neujednačenost čitave površine slike u pogledu gustina izvedenih špaktlom, različitim oblicima širih i užih noževa i četki, može neusaglašenim i nepovezanim delovima razbiti celinu slike.


A upravo je to jedna od metoda za uvođenje različitosti i napetosti u bogatsvo pikturalnosti. Tom procesu pridružene su osobenosti uljane boje: sitost, pružnost, pokrivnost, zasušenost ili svenulost i brojne druge proceduralne odlike kojima se može doseći jedinstvena priroda slike i njoj svojstveni pripadajući predeo.


U primarnom susretu crteža i buduće slike, postavci kompozicionih vodilja, pojavljivao se problem neujednačenih formata crteža, po dijagonali sa formatima pripremljenih platana za sliku.


Gotovo fizički atakuju njihove slične ali neujednačene proporcije, jer pomeraju oblike i uslove likovnih odnosa. Ne samo na kolorističkom planu, već na svim primarnim dominantama, zaboli svaka mrvica drugačijih količina, kao da se na tom tkivu realizuje nasilje.


U takvom se okrilju pojavljuju nove opcije. Držanje pod okom, dvadesetak formata, njihov raspon valerskih i kolorističkih imprimatura, sezalo je od početnih priprema do završnih činova celine izložbe širokom paletom različitosti koje se podržavaju."


 


Vladeta Živković je rođen je 1949. godine u Beloj Palanci. Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu završio je 1978. godine, a poslediplomske  studije 1981. godine. Clan je ULUS-a. Radi na fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu u zvanju redovnog profesora.


Samostalne izložbe :

1981. Beograd, Galerija FLU –Slike i crteži

1986. Beograd KNU – Slike

1987. Beograd, DK Studentski grad – Anatomski crtež

1995. Beograd, Galerija FlU- Crteži iz grčke beležnice

1996. Beograd, Galerija KNU – Slike

1999. Beograd ULUS – a - Crtanke

2011.  Beograd, Galerija KNU – Slike - "Ruža vetrova".

Grupno Izlaže od 1979. Godine.

Nagrade :

1983. Posebno priznanje žirija mlađim stvaraocima 5. Izložbe Jugoslovenskog portreta  - Tuzla.

1987. Otkupna nagrada 7. Izložbe Jugoslovenskog portreta – Tuzla.

1994. III nagrada XVI izložbe crteža Beograd 1994.


 


Datum objavljivanja: 28.04.2011.