Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Predavanje o Živojinu Lukiću

Predavanje u okviru izložbe "Živojin Lukić, 1899 - 1934" 14. april u 18 časova, Muzej Vuka i Dositeja Gospodar Jevremova 21.


 


U okviru izložbe radova vajara Živojina Lukića (1889-1934) koju Narodni muzej u Beogradu realizuje u izložbenom prostoru Muzeja Vuka i Dositeja, u četvrtak, 14. aprila u 18 časova biće održano predavanje o ovom nedovoljno poznatom pioniru moderne u srpskoj skulpturi. Autorka postavke i izložbenog kataloga sa pregledom stvarlaštva Živojina Lukića, muzejski savetnik Vera Grujić održaće u 18 časova predavanje o ovom znamenitom umetniku.



Vajar lirske poetike, Živojin Lukić je istovremeno sa istraživanjima u sferi novih izražajnih sredstrava u skulpturi tokom treće decenije 20. veka, negovao i tradicionalnu veštinu izrade reljefnih portreta u minijsturi, kako u vidu medalja, tako i kameja izvedenih u poludragom kamenu.



Predavanje muzejskog savetnika, Vere Grujić otvorenog je tipa, namenjeno ljubiteljima i poštovaocima umetnosti, željnim da saznaju više o tokovima u skulpturi u prvoj polovini 20. veka, kao i o ličnosti i mestu Živojina Lukića u istoriji moderne umetnosti u Srbiji.


 



Datum objavljivanja: 11.04.2016.