Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Predavanje o Bogdanu Šuputu

Povodom održavanja izložbe Evropski konteksti - Dobrović, Šumanović, Konjović, Šuput, u petak, 2. oktobra u 18.h u Galeriji Matice srpske održaće se predavanje posvećeno Bogdanu Šuputu. O njegovom životu kao i o delima predstavljenim na izložbi govoriće Tijana Palkovljević, autorka izložbe.

 


Na predavanju će uz video projekciju biti predstavljena i umetnikova dela koja se čuvaju u Likovnoj zbirci Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.  Predavanjem o Bogdanu Šuputu završava se ciklus predstavljanja autora zastupljenih na izložbi Evropski konteksti - Dobrović, Šumanović, Konjović, Šuput koja su zajednički priredile Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija Matice srpske.




Bogdan Šuput je završio nastavnički odsek Umetničke škole u Beogradu (1932−1936) i  upisao akademski odsek ali ga je ubrzo napustio i uputio se u Pariz, gde je boravio tokom 1938/1939. godine. Po povratku u zemlju radio je u Novom Sadu. Bio je redovan učesnik na Prolećnim i Jesenjim izložbama u Beogradu, izložbama "Desetorice" u Beogradu i Zagrebu i izložbama jugoslovenskih umetnika koji žive u Parizu. Za sobom je ostavio malobrojan opus preminuvši u dvadeset osmoj godini života, kao žrtva racije u Novom Sadu 1942. godine. Šuputovo umetničko delo, nastalo za svega nekoliko godina, poseduje ujednačene stilske i estetske vrednosti. Pojedini radovi spadaju u vrhunska ostvarenja poetskog realizma u srpskom slikarstvu četvrte decenije 20. veka. Iako po vokaciji slikar, uspešno se bavio grafičkom delatnošću u tehnici drvoreza i linoreza.




Izložba Evropski konteksti - Dobrović, Šumanović, Konjović, Šuput otvorena je do 19. oktobra.


 


Datum objavljivanja: 30.09.2009.