Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Predavanje Dejana Grbe "Code/Steal"

Predavanje profesora i umetnika, Dejana Grbe "Code/Steal", Salon MSU, Pariska 14., subota, 15. avgusta u 19 časova.


 


Predavanje umetnika i profesora Dejana Grbe pod nazivom „Code/Steal" biće održano u okviru pratećeg programa izložbe "Besformno: promenjiva stvarnost u umetnosti novih medija".



Predavanje je zasnovano na tekstu Dejana Grbe "The Code of the Steal: Inovativna kombinatorika u digitalnoj umetnosti", koji će biti objavljen u katalogu navedene izložbe.





U uvodnom delu predavanja, Grba će ukazati na značaj i umetničke aspekte inovativne kombinatorike, a u nastavku će predstaviti izbor različitih inovativno kombinatoričkih pristupa u digitalnoj umetnosti kao što su formalne intervencije, statističke transformacije, apstrahovanje i konkretizovanje, sagledavajući kulturu i društvo kao baze podataka. Tokom predavanja, umetnik će razmotriti odnos inovativnosti i proceduralnosti, kognitivne aspekte inovativne kombinatorike i značaj proceduralnosti u umetničkom postupku.





Dejan Grba (http://dejangrba.dyndns.org/) je likovni umetnik, predavač i autor. Nastupio je na brojnim izložbama i festivalima u Srbiji i u inostranstvu. Docent je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Objavljuje stručne i teorijske tekstove o likovnim umetnostima i realizuje javna predavanja i radionice od 1995. godine.





Pored Dejana Grbe, na izložbi je predstavljeno još devet umetnika iz Turske i Srbije, koji se bave definisanjem forme i sadržaja iz perspektive digitalnih tehnologija i novih medija.



Izložba "Besformno. Promenjiva stvarnost u umetnosti novih medija" je nastala kao rezultat saradnje Muzeja savremene umetnosti i Bilgi Univerziteta iz Istanbula.





Umetnici: Selčuk Artut (Selçuk Artut) • BENTO (Elife Oner i Vinsent Rozenberg) • Dejan Grba • Stevan Kojić • Karolina Mudrinski • Jajiz Ozgen (Yağız Özgen) • Berkaj Tundžaj (Berkay Tuncay) • Bušra Tunć (Buşra Tunç) • Ozan Turkan (Ozan Türkkan)





Kustosi: Una Popović (MSU) i Derja Judžel (Derya Yücel, Bilgi Univerzitet Istanbul)





Izložba u Salonu MSU produžena je do 23. avgusta 2015. godine i otvorena je svakog dana od 12 do 20 časova, osim utorkom.


 



Datum objavljivanja: 12.08.2015.