Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Praskozorje Anđelke Kovačević

U galeriji Muzeja rudarstva i metalurgije u toku je izložba keramike "Praskozorje" Anđelke Kovačević, poznate keramičarke iz Bora. Izložba traje do sredine avgusta.

 


U tekstu kataloga o njenom stvaralastvu govori poznati umetnik i kritičar Balša Rajčević:


"... U delu Anđelke Kovačević su zato najbrojnija keramo-slikarska ostvarenja koja i ponajviše otvaraju mogućnost za eksperiment, za novo istraživanje, pa čak i za konačnu selekciju neke uspele slučajnosti ... Anđelkin eksperiment podrazumeva: ubacivanje u glazurom islikanu keramičku površinu različitih komada stakala u boji i drugih materijala, pa i nekih odabranih gotovih i sitnih predmeta, osmišljeno uklopljenih u datu celinu. Predviđanje ili možda više intuitivno naslućivanje mogućih razlivajućih efekata u stapanju i pretapanju dve ili više boja u budućem procesu njihovog topljenja, takođe je u domenu njenog keramo-slikarskog istraživanja."


Od 1980.g. pa sve do danas Andđelka Kovačević izlagala je na samostalnim izložbama u Boru, Zaječaru, Knjaževcu, Beogradu, Kikndi, Staroj Pazovi, Parizu, a učesnik je i  na mnogim kolektivnim izložbama.


Izložba "Praskozorje" Anđelke Kovačević otvorena je do sredine avgusta.


 


Datum objavljivanja: 22.07.2010.