Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Prag i srpski slikari

U sredu 10 aprila 2013. godine, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće održana novosadska premijera celovečernjeg dokumentarnog filma Prag i srpski slikari i otvaranje izložbe Velika Iza Vlaha Bukovca.

 


Projekat Prag i srpski slikari je rezultat zajedničkog rada češkо srpske filmske produkciје (producent, scenarista i režiser: Nenad Ognjenović; proizvodnja: 2012), koji istražuje značaj uticaja Akademije likovnih umetnosti u Pragu, kao i ulogu ove prestonice u razvoju srpskog slikarstva. Među slikarima čija su dela predstavljena u filmu su i umetnici zastupljeni u kolekciji Pavla Beljanskog. Sniman u periodu od 2008. do 2012. godine, film je nastao na mnogobrojnim lokacijama, pre svega u gradovima nekadašnje Čehoslovačke i bivše Jugoslavije. Realizovan je u saradnji s velikim brojem muzeja, galerija i institucija kulture, kao i kustosa, istoričara i poznavaoca umetnosti iz zemlje i inostranstva.


Povodom premijere filma, u kojem se između ostalog obrađuje pedagoška delatnost Vlaha Bukovca (1855–1922) tokom njegovog praškog perioda, biće otvorena izložba Velika Iza Vlaha Bukovca. Ovaj projekat zamišljen je kao izložba jedne slike, uz dokumentarni segment koji će ilustrovati društvene okolnosti u kojima je delo nastalo. Postavka ujedno najavljuje početak restauracije Bukovčevog remek-dela u konzervatorsko-restauratorskom odeljenju Galerije Matice srpske, njegovo premijerno predstavljanje u Domu Vojske Srbije u Beogradu planirano za oktobar 2013. godine, ali i obeležavanje godišnjice smrti ovog autora. 

 


Ulaz je slobodan


 


Datum objavljivanja: 03.04.2013.