Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

(P)osvete Milana Živanovića

U ponedeljak, 19. decembra u 19 sati u Galeriji SULUV, Bulevar Mihajla Pupina 9. Novi Sad, otvara se samostalna izložba autora, Milana Živanovića, pod nazivom, "(P)osvete". Izložba traje do 7. januara, 2012. godine.

 


Umesto reči kustosa /kuratora



Izložba pod nazivom (P)osvete je pokušaj da se napravi imaginarni/ lični muzej/mauzolej savremene umetnosti. Na 24 platna slikana akrilnim bojama, ali ipak ne na štafelaju već na kuhinjskom stolu, pokušao sam da isključivo likovnim sredstvima vizualizujem, tako da slika bude znak, moj odnos prema ikonama svetske, ali  i naše bliže i dalje umetničke scene. Naravno, zanimali su me vrhovi, uglavnom avangardni, svi oni kojima sam se, na različite načine, bavio u svom dosadašnjem radu.

Spisak je, uistinu, šarolik, ali, svakako, za mene i još ponekog, bitan/relevantan. Na međunarodnoj sceni: od Dišana do Iv Klajna Tu su nezaobilazni Maljevič i Džekson Polok. Razume se tu su i pesnici i kompozitori: S. Malarme, Ezra Paund, T.S. Eliot, Beket, G. Stejn, Džon Kejdž, Umberto Eko, Srečko Kosovel (Slovenac) Čarls Simić. Posebno dva Rumuna: Tristan Cara i Emil Sioran...

Naša scena je bazirana na imenima pretežno iz sveta književnosti/poezije koji su svaki na svoj način bili preteče, oni koji imaju svoje mesto u svim našim pregledima umetnosti. Tu su: Sterija, Crnjanski, V.Popa, S. Raičković, M. Pavlović, B. Petrović, Novica Tadić, ali i dva izuzetna novosadska, nažalost preminula, autora Vojislav Despotov i V. R. Tucić.

Za specijaliste, i profesore, da kažem da mi nije bio bitan «akademski» odnos prema delu i povodu, da sve nije u «vinklu», ali sve na moju dušu. Izvinjavam se, mnogo se izvinjavam, pre svega multimedijalistima, što nešto nisam «instalirao». Za one koji  to ne znaju mogu da kažem, iz sopstvenog iskustva/prakse, a tada sam imao 21 godinu, da je to pre 40 godina bilo dosta subverzivno i opasno. Posle jedne instalacije/hepeninga u čuvenoj dansing sali Doma omladine u Beogradu 1971. grupa Januar/Februar je prestala da postoji. Nad svima je visio progon i zatvor... Sada se za to (instaliranje) ide direktno u istoriju umetnosti...

Moje «napredovanje» u pozadinu i izvestan/nameran retro odnos inspirisan je i velikim zasićenjem , jer uistinu svet,odavno, proizvodi više kulture nego što može da svari. Što bi rekao pesnik, teško se razabrati u pletivu, a kulturna pauza možda je jedini izlaz i prelaz preko zida pred kojim se nalazimo/stojimo kao ukopani.

Dakle, prepustite se okačenim delima i aktivno učestvujte/dajte «obol» dejstvu kulturne pauze, na način MŽ.

Autor Novi Sad, decembar 2011.



P.S. Izložba ima svoj pandan/dvojnika u katalog/knjižici «Globalizacija» koja je 2009. štampana u 150 numerisanih primeraka, na srpskom i engleskom jeziku. Svaka slika/izabranik ima svoju pesmu... Ta multimedijalnost je mnogima sumnjiva, ali je,svakako, moguća... ITD.







Milan Živanović je rođen 1950. u Novom Sadu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Objavio je knjige: Mirnodopske pesme, Matica srpska, 1976; Kultura ili domaća životinja, eseji, Stražilovo, Novi Sad, 1982; Slomljeni nokti, pesme, KOV, Vršac, 1982; Sve (ni) je lako kad si mlad, eseji, Književna zajednica Novog Sada, 1989; Na kraju veka, pesme, Luna, Beograd, 1993; Crte i reze, (70 intervjua), Matica srpska, 1994; Donji rakurs, ogledi, Krovovi, Sremski Karlovci, 1995; Dunav, Dunav, pesme, Partenon i  Beogradska knjiga, Beograd, 2000; Ključevi duha, (50 razgovora) Dnevnik – Novine i časopisi, Novi Sad, 2002; Disciplina uma, ( 40 intervjua), KOV, Vršac, 2006. Objavio je i Panoramu mlade jugoslovenske poezije, Stav, Kikinda, 1980;  radio dramu  Džekson Polok, hrestomatiju pesama Sto godina sto pesnika, Vojvodina XX vek, Aurora, Novi Sad, 2001; Nobelovci I, II, (sa Đ. Randeljom), Ljubitelji knjige Novi Sad, 2006; Globalizacija/Globalization, SCAN studio, Novi Sad, 2009; Lazin kros životu uz nos, Prometej, Tiski cvet, Novi Sad 2010. Bavi se i likovnom umetnošću. Prvu samostalnu izložbu imao je 1973. u  Likovnom salonu Tribine mladih pod naslovom (a)socijativna polja. Imao je desetak samostalnih  i više kolektivnih izložbi.Član je Društva književnika Vojvodine i Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine.





Samostalne izložbe:



1973. Likovni salon Tribine mladih, Novi Sad, (a)socijativna polja

1991. Galerija Karlovačke umetničke radionice, Sr. Karlovci,     Povratak (pre) slici

1992. «Studio 24», Novi Sad

1992. Kulturno-prosvetna zajednica Vojvodine, Novi Sad

1993. Savremena galerija «Ečka», Zrenjanin, (Po)etika prostora

1995. Galerija «Zreneks», Zrenjanin, (Poli)kolor dnevnik,

1998. Galerija kod Sterije, Vršac, Crte i reze

1998. Galerija Biblioteke grada Beograda

1998. Klub 10, Dnevnik, Novi Sad

2001. Galerija «Cesla», Novi Sad, (Nove) slike

2003. Galerija Društva književnika Vojvodine, Retro slike

2006. Galerija DKV, Dunav, Dunav

2007. Galerija Doma kulture Srbobran, Predeli/Dunav


 


Datum objavljivanja: 16.12.2011.