Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Postavljanje Meštrovićeve skulpture

U sklopu manifestacije Dani Beograda, 19. aprila u 9.30 časova, ispred umetničkog paviljona Cvijeta Zuzorić, na Malom Kalemegdanu, biće postavljena skulptura poznata i pod nazivom Anđeo smrti iz fonda Narodnog muzeja u Beogradu.


 


Prisutnima će se u ime JP Beogradska tvrđava obratiti direktor, mr Ivana Lučić–Todosić, a u ime Narodnog muzeja u Beogradu dr Tatjana Cvjetićanin.



Dekorativna figura za pilon, Anđeo smrti, rad vajara Ivana Meštrovića, nastala je pred veliku Međunarodnu izložbu u Rimu 1911. godine. Srbija je ovom prilikom, prema nacrtima Petra Bajalovića, a uz intervencije vajara Meštrovića i Rosandića, u parku vile Đulija podigla nacionalni paviljon u kome su bila izložena dela najznačajnijih umetnika sa naših prostora. Meštrovićeva ideja bila je da skluptura Anđeo smrti stoji kao pilon ispred paviljona. Na fotografijama pomenute građevine može se primetiti da su ulaz u zgradu flankirale dve kule s kupolama stepenastih kalota, na čijim je vrhovima bio postavljen po jedan Meštrovićev krilati genije tj. skulptura Anđeo smrti. Na pomenutoj izložbi u Rimu, između ostalog, bile su izložene i Meštrovićeve skulptura zamišljene kao deo arhitektonsko - vajarske celine Vidovdanski hram do čije realizacije nikada nije došlo. Veliki deo njegovih skulptura iz ovog ciklusa danas se čuva u Narodnom muzeju.



Zahvaljujući izuzetno živoj saradnji Narodnog muzeja u Beogradu i Galerije Jovan Popović u Opovu je, pored mnogobrojnih izložbi, 1971. godine realizovana izložbe Meštrovićevih dela. U Galeriji i Parku skulptura ispred Galerije bile su izložene Meštrovićeve skulpture koje su kasnije izlagane i na drugim mestima dok je bronzana, gotovo 4 metra visoka, skulptura Anđela smrti nastavila da krasi u Park skulptura.



U novom okruženju i kontekstu Meštrovićevo delo biće sagledano na nov način. Okruženo drugim monumentalnim spomenicima i čineći deo jedne izuzetne ambijentalne celine ovo značajno umetničko delo biće iznova otkriveno, sagledano i interpretirano.


 



Datum objavljivanja: 18.04.2011.