Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Poseta Starom Sajmštu / Merila i kriterijumi sećanja

Poseta Starom Sajmištu / Merila i kriterijumi sećanja; Treći seminar za svakoga: ČITANJA / Razumevanje i interpretacija istorijskih fakata vezanih za Drugi svetski rat, ratne zločine, holokaust i genocid, subota, 29. oktobar , 12 - 17 časova


 


Nakon obrade konteksta nastanka fašizma i statusa faktografije o Drugom svetskom ratu na prva dva seminara, Treći seminar za svakoga baviće se ČITANJEM, to jest razumevanjem i interpretacijom podataka o Drugom svetskom ratu, ratnim zločinima, holokaustu i genocidu. Izlagačice i izlagači će biti Silvija Krejaković (istoričarka, Narodni muzej Kraljevo) i Urška Strle (istoričarka, Slovenačka akademija znanosti i umetnosti), Vladimir Marković (sociolog, Beogradski univerzitet), Ilija Malović (sociolog, XIII gimnazija) i Rastislav Dinić (politikolog, Univerzitet u Nišu). Svako od izlagača i izlagačica će predstaviti i komentarisati neke savremenije idejne, metodološke i političke aspekte odnosa prema datoj istorijskoj faktografiji. Za seminar će biti pripremljena i analiza današnjeg revizionističkog diskursa u medijima a na primerima izabranih radijskih emisija, televizijskih emisija i blogova. Analize će uraditi i predstaviti Goran Despotović, Milan Radanović i Tanja Marković.



Prijateljice i prijatelji seminara su Olivera Milosavljević, Noa Treister i Nikola Radić Lucati.



Koordinator i moderator seminara: Nebojša Milikić



Prijavljivanje za učešće na seminaru: starosajmiste.info@gmail.com



Na stranici http://starosajmiste.info/sr/transkripti.php?s=0 možete naći transkripte sa Prvog seminara za svakoga (prva dva od ukupno šest transkripata).


 



Datum objavljivanja: 18.10.2011.