Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Poseta Starom sajmištu

Suočeni sa rastom fašističkih tendencija i aktivnosti u javnom i političkom prostoru i sa sve nasilnijim nastupom ekstremnih grupa i pojedinaca a sve pasivnijim stavom javnosti i nadležnih organa i institucija, želimo da podsetimo na elementarne istorijske činjenice o nastanku fašističke ideologije i razvoju fašističkih pokreta.

 


Na sajtu starosajmiste.info dostupni su transkripti predavanja Dr Vesne Aleksić: Ekonomski KONTEKSTI nastanka fašizma i Ilije Malovića: Sociološki KONTEKSTI nastanka fašizma


Suočeni sa rastom fašističkih tendencija i aktivnosti u javnom i političkom prostoru i pogotovo sa sve nasilnijim nastupom ekstremnih grupa i pojedinaca a sve pasivnijim stavom javnosti i nadležnih organa i institucija, želimo da podsećamo sve zainteresovane na elementarne istorijske činjenice o nastanku fašističke ideologije i razvoju fašističkih pokreta.


Transkript prva dva izlaganja, kao i pratećih diskusija na Prvom seminaru za svakoga: KONTEKSTI nastanka fašizma, rasvetljavaju ekonomske i sociološke uslove nastanka i razvoja fašizma. Izlagačice/i po ove dve teme su bili istoričarka Dr Vesna Aleksić i sociolog Ilija Malović. Ove transkripte možete skinuti sa stranice http://starosajmiste.info/sr/transkripti.php?s=0, a na istu će tokom meseca biti postavljeni i transkripti predavanja na teme ideoloških, kulturnih, političkih i istorijskih konteksta nastanka fašizma.


"Kraj Drugog svetskog rata bio je samo vojna pobeda. Pobeđene su bile fašističke države i njihove vojske. Ali nije bio pobeđen fašizam kao istorijska praksa, politička metoda, ideološka mreža i misaoni obrazac. Fašizam je preživeo i sada se vraća, pa i tamo gde je bio pobeđen."  (Citat preuzet sa uvodne stranice knjige "Koliko fašizma" Rastka Močnika)


Najava Trećeg seminara za svakoga: ČITANJA


Transkripti su ujedno i najava i priprema za Treći seminar za svakoga u okviru projekta Poseta Starom sajmištu, koji će za temu imati: ČITANJA / Razumevanje i interpretaciju istorijskih fakata vezanih za Drugi svetski rat, ratne zločine, holokaust i genocid.


Treći seminar za svakoga će biti održan u subotu, 29. oktobra 2011. od 12 do 17h u Kulturnom centru Rex, Jevrejska 16.




Izlagačice i izlagači će biti Silvija Krejaković (istoričarka, Muzej Kraljevo), Urška Strle (istoričarka, Slovenačka akademija znanosti i umetnosti), Vladimir Marković (sociolog, Beogradski univerzitet) i Ilija Malović (sociolog, XIII gimnazija). Svako od izlagača i izlagačica će predstaviti savremene idejne, metodološke i političke aspekte odnosa prema datoj istorijskoj faktografiji. Za seminar će biti pripremljena i analiza današnjeg revizionističkog diskursa u medijima a na primerima izabranih radijskih emisija, televizijskih emisija i blogova. Analize će uraditi i predstaviti Goran Despotović, Milan Radanović i Tanja Marković.


Prijateljice i prijatelji seminara su Olivera Milosavljević, Noa Treister i Nikola Radić Lucati.

Koordinator i moderator seminara: Nebojša Milikić


Prijavljivanje za učešće na seminaru može se obaviti putem mejla starosajmiste.info@gmail.com




starosajmiste.info


 


Datum objavljivanja: 12.10.2011.