Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Portreti i sećanja

U Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u četvrtak, 9. aprila 2015. godine, u 19 časova biće otvorena izložba “Portreti i sećanja”. Izložba je rezultat projekta Saveza jevrejskih opština Srbije, Jevrejskog istorijskog muzeja, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Evropske Unije.


 


Izložbu je priredio Savez jevrejskih opština Srbije. Autor izložbe je samostalni kustos Andrea Palašti. Obrazovni program sprovodi organizacija Haver Srbija. Nadležni kustos u Narodnom muzeju Zrenjanin je Biljana Dimkić Krčmar, istoričar umetnosti - pedagog.



Izložba predstavlja preko 1000 fotografija članova Jevrejske zajednice Srbije iz perioda pre Holokausta. Fotografije su prikupljene iz porodičnih albuma onih koji su preživeli Holokaust i arhiva Jevrejskog istorijskog muzeja. Ovi izvanredni snimci, po prvi put prikazani zajedno u javnosti, ilustruju neverovatnu raznolikost ljudi, osobenost njihovih pojavljivanja, događaja, situacija i mesta. Nažalost, prikazuju samo delić zajednice koja je postojala pre Holokausta. Samo nekoliko godina nakon što su ove fotografije snimljene, nacisti i njihovi saradnici pokušaće da ubiju sve Jevreje u Srbiji. Šokantan kontrast između ovih izvanredno životnih snimaka pre Holokausta i onoga što znamo da je usledilo potom, provlači se kao nezaobilazan podtekst cele izložbe. 



Fotografije su prikupljenje u okviru inicijative Saveza jevrejskih opština Srbija da se oformi digitalna baza fotografija Jevrejske zajednice Srbije iz perioda pre Holokausta, i zabeleže sećanja preživelih žrtava Holokausta o životima ljudi koji su snimljeni na tim fotografijama. 



Uz izložbu je osmišljen prateći obrazovni program za decu školskog uzrasta. Deca će dobiti priliku da učestvuju u radionicama koje obrađuju teme kao što su jevrejski običaji, simboli, tradicija, kao i pitanja Holokausta i diskriminacije. Cilj je da uz pomoć izložbe i obrazovnog programa mladim generacijama bude preneto znanje o prošlosti, kako buduće generacije nikada više ne bi prošle kroz stradanja i patnje žrtava Holokausta. Dodatne informacije mogu se naći na vebsajtu www.jevrejipamte.org ili upitom na e-mail kontakt.secanje@savezscg.org



Izložba će trajati do 30. aprila 2015. godine.



Izložba je u februaru i martu 2015. godine predstavljena u Novom Sadu i Subotici, a nakon Zrenjanina gostovaće u Beogradu (10-31.05.2015) i Šapcu (04-21.06.2015). U drugoj polovini godine gostovaće u Nišu i Kragujevcu.


 



Datum objavljivanja: 03.04.2015.