Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Portreti arhitekata

"Portreti arhitekata", retrospektivna izložba članova arhitektonske sekcije ULUPUDS-a, 1953-2010. Robna kuća NAMA, knez Mihailova 5, Beograd, 15. oktobar 15. novembar, 2010. godine.

 


Arhitektonska sekcija ULUPUDS-a, osnovana 1953. godine, čije članstvo čine brojni srpski arhitekti, organizuje veliku, retrospektivnu izložbu sa idejom sagledavanja arhitektonske delatnosti u Srbiji i Beogradu u period 1953-2010. godine. Na 135 panoa atipičnog formata širine 70 a visine 220 cm, u ambijentu posebno osmišljene postavke, posetioci će moći, kroz retrospektivu, da sagledaju ogromno bogatstvo kreativnih umetničkih potencijala i raznovrsnih poetika graditelja koji su dali i daju veliki doprinos kulturnom ambijentu u nas.. Na prostoru od 700 kvadratnih metara biće predstavljeno 135 portreta arhitekata koji će izložiti presek svojih najznačajnijih dela i to počevši od osnivača Arhitektonske sekcije ULUPUDS-a iz daleke 1953. godine: D. Brašovan, M. Belobrk, V. Maksimović, M. Minić, do plejade najpoznatijih arhitekata koji su stvarali u periodu dugom 57 godina među kojima su preminuli velikani kao što su: I. Antić, B. Bogdanović, A. Brkić, A. Đokić, B. Pešić ili aktivni stvaraoci S. Ličina, M. Mitrović, P. Vulović, B. Petrović ili J. Pilasanović, M. Jobst, M. i D. Marušić, B. Mitrović i brojni drugi. Javnost će na izložbi moći da se upozna sa jednom dugom  tradicijom  u oblasti oblikovanja prostora od 1953. godine do danas. Upravo ovakvim pogledom na tu delatnost koja u okviru ULUPUDS-a traje već preko pola veka, stručna ali i šira javnost može da se informiše i dogradi svoj odnos prema nedovoljno istraženoj i poznatoj baštini i nasleđu, zapazi dobre tendencije kao i propuste, ali i da se novim generacijama ukaže na iskustvo iz prošlosti koja su uvek podsticajna i obavezujuća.   Tokom trajanja izložbe biće organizovani prateći programi, predavanja, prezentacije, panel diskusije o aktuelnim temama: velikanima arhitekture XX veka, članovima ULUPUDS-a, zelenoj arhitekturi-ekologiji, solarnoj arhitekturi, energetskoj efikasnosti, arhitekturi u medijima, na izložbama, arhitekturi kao potencijalu kulturne politike Srbije, domenu enterijera i dr.  Izložbu prati reprezentativna monografije na preko 300 stranica čiji je uređivački odbor ULUPUDS  a


"U trenutku kada je arhitektonsko promišljanje, projektovanje i građenje veoma nisko na lestvici društvenih prioriteta i kada se značaj tog važnog vida kulture i prostornog delanja zanemaruje, ova izložba budi nadu da arhitektura nije sasvim izgubila bitku.  Predstavljanje kontinuiranog rada Arhitektonske sekcije ULUPUDS-a tokom prethodnih pedeset godina značajna je potvrda jednog malog, možda skromnog, ali svetlog traga utisnutog u kulturnu geografiju ovog prostora. Arhitektonska sekcija ULUPUDS-a je u turbulentnom periodu nakon II svetskog rata bila mesto okupljanja „slobodnih arhitekata“ - onih koji ne pripadaju zvaničnim državnim biroima ili velikim sistemima, kako je tada bilo uobičajeno. Pod okriljem Udruženja, s njegovom adresom u zaglavlju, arhitekte su imale zaštitu kreativnog delovanja, autorskih prava i, pre svega, status „slobodnih umetnika“, koji im je obezbeđivao izvesni psihološki utisak samostalnosti. Među osnivačima Sekcije su poštovani arhitekti poput: Brašovana, Belobrka, Minića, Bona, Pantovića, Maksimovića i Pališaškog. Oni su svojim delovanjem oblikovali profil Sekcije, koja je kroz vreme razvijala sve oblasti arhitektonskog delanja i postala nezaobilazno mesto okupljanja profesionalaca, a da ni na trenutak nije žrtvovala dragoceni epitet – umetničko. Izložba-monografija pred nama potvrda je svega rečenog. Ona pomalo govori o koheziji koja vlada u Sekciji, o kapacitetu i sposobnosti njenih članova da se jedna ovakva manifestacija realizuje i da se društvu prikaže dragoceni potencijal struke koji se u toj organizaciji baštini. Ova izložba-monografija je i svojevrstan vremeplov kojim se ispisuje istorija Arhitektonske sekcije, od njenih početaka, kada je oblikovanje unutrašnjih prostora bilo preovlađujuća tema, kroz sve potonje mene koje su vodile do zahtevnijih i složenijih arhitektonskih i urbanističkih podviga. Izložba-monografija prikazuje ono što podjednako važi za njenu prošlost, kao i za sadašnji trenutak - heterogenu strukturu članstva, jednu zanimljivu lepezu raznolikosti sadržaja i interesovanja, pa tako i kvaliteta i stručno-umetničkog doprinosa, što je zapravo boja te skupine, njen doprinos različitosti i njena posebnost. Mislim da je ova izložba-monografija, vreme u kojem je nastala, kao i sveobuhvatnost pregleda koji donosi, još jedan dokaz vitalnosti Arhitektonske sekcije, njene svrsishodnosti i značaja misije koju je imala kroz prošlost, ali i njenog današnjeg značaja."




Akademik prof. Branislav Mitrović, d.i.a.


 


 


Datum objavljivanja: 14.10.2010.