Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Portret i autoportret posle 1968.

Centar za kulturu Lazarevac - Moderna galerija u saradnji sa Vujičić kolekcijom i dr Lidijom Merenik predstavlja Vam: "Privatne priče, alternativni stavovi"(Portret i autoportret posle 1968. Izbor iz Vujičić kolekcije srpske umetnosti 20. veka). Sreda, 4.maj, u 19h, Moderna galerija Lazarevac


 


Izložba "Privatne priče, alternativni stavovi" razmatra fenomen individualnih, alternativnih ili autsajderskih mitologija i narativa, i transformaciju istorijske teme portreta i autoportreta, u periodu druge polovine 20. i početka 21. veka. Te transformacije se odvijaju nezavisno od stilskih i jezičkih opredeljenja umetnika: od izrazito subjektivnih, ekspresivnih, imaginativnih slikarskih prosedea do nekonvencionalnih ili subverzivnih pristupa i „demontiranja“ teme i medija u konceptualnoj, postkonceptualnoj i postmodernoj umetnosti. Svim autorima zajednička je alternativna, autsajderska, „neprilagođena“ pozicija u etabliranim umetničkim sistemima i kreativno delovanje izvan glavnih tokova tzv. visoke ili oficijelne umetnosti, umetničke prakse i kulturne politike.

Na izložbi je zastupljeno više od dvadeset umetničkih dela iz Vujičić kolekcije i autori R. D. Damnjan, K. Ladik, B. Zombati, S. Matković, A. Černik, R. Kulić, N. Pilipović, U. Đurić, S. Markuš, S. Marković Mikrob, S. Đile Marković, D. Glid,  i drugi.



Vujičić kolekcija je privatna umetnička zbirka srpske umetnosti 20. veka, sa sedištem u Beogradu. U kolekciji je zastupljeno više od dve stotine autora sa preko pet stotina umetničkih dela – slika, skulptura, crteža, grafika, fotografija, printova i radova konceptualne umetnosti. Vujičić kolekcija upotpunjena je zbirkom arhivske građe i dokumentarnog materijala, bibliotekom i elektronskim i štampanim registrom. Fondacija Vujičić kolekcija osnovana je sa ciljem da podstakne, promoviše, publikuje i afirmiše umetničko stvaralaštvo u Srbiji, pokretanjem izdavačke delatnosti i izložbenog programa.



Koncepcija izložbe i tekst u katalogu: dr Lidija Merenik


Izložba u Modernoj galeriji Lazarevac trajaće do 19. maja.


 



Datum objavljivanja: 28.04.2011.