Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Porodična fotografija

U petak, 7. juna u 20. sati u Artget galeriji KCB-a, otvara se izložba, "Porodična fotografija". Radove izlažu: Svetlana Mijić, Anđelija Mijić, Luka Knežević Strika, Davor Konjuškić, Darko Stanimirpvič, Isidora Nikolić i Slobodan Stošić.


 


Porodična fotografija



Luka Knežević-Strika i Darko Stanimirović, u okviru izlagačke sezone Raw Season (Sirova sezona) u Galeriji Artget, ispitiju savremeni položaj i značaj porodične fotografije kako za njenog tvorca, tako i za posmatrača.

 

U duhu vremena koje preispituje odnose javnog i privatnog, položaj i značaj porodične fotografije se takođe izmenio. Od zbirke fotografija upakovanih u albume koji se pokazuju gostima do živog objavljivanja fotografija na društvenim mrežama, porodica i kompletan život porodice je postao predmet opšteg interesovanja. Ono što, međutim, umetničku produkciju u ovoj oblasti čini naročito zanimljivom jeste specifičan odnos autora prema samom radu, bilo da se radi o arhivskim fotografijama, nasleđenim od strane porodice, ili o sopstvenom delu.

Grupna izložba Porodična fotografija, svojim opštim nazivom teži da ukaže na različitost ne samo pristupa temi porodice, već i na konstruisanje i čitanje pojma sećanja u širem smislu.

Fotografija posreduje lično sećanje, služi kao katalizator uspomena, ali istovremeno omogućava deljenje uspomena, pa čak i samog sećanja sa okolinom, što u posmatraču može da izazove istovremeno približavanje autoru i temi, ali i odbojnost, zato što je uvučen tako direktno u lični svet kojem oseća da zapravo ne pripada.

(Darko Stanimirović, Luka Knežević-Strika, deo iz teksta Porodična fotografija)

 



Na izložbi su predstavljeni sledeći projekti i autori:

Anja -  Svetlana Mijić, Jelena Mijić, Anđelija Mijić, Luka Knežević-Strika

Genogram - Davor Konjikušić

Don - Darko Stanimirović

Porodica na izložbi - Isidora Nikolić

Recipročna greška - Slobodan Stošić



Autori izložbe pozivaju sve zainteresovane i na "porodično okupljanje", u sredu, 12. juna, u 19.30, na kome će se u Galeriji Artget gledati slajdovi prikupljeni iz arhiva autora, njihovih prijatelja i samih posetilaca.

 

Pozivamo sve zainteresovane da nam se pridruže, a one koji imaju svoje (ili tuđe) pozitive i žele da ih se podsete i da ih podele sa drugima - da slobodno ponesu do dvadeset odabranih. Za one koji su ovakvim događajima već prisustvovali ovo će biti lepo prisećanje, a one koji nisu pozivamo da iskuse jedan od najlepših načina uživanja u fotografskom mediju.


 



Datum objavljivanja: 10.06.2013.