Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Politikina nagrada

Politikina nagrada za 2009. godinu dodeljena je ravnopravno, Mariji Dragojlović, za izložbu "Rouge Noir" u UG Nadežda Petrović u Čačku i Dragoljubu Raši Todosijeviću za izložbu, "Mali dnevnik III" u Galeriji O3one.

 


Izložba Mali  dnevnik III, Raše Todosijevića, predstavljena u O3ONE-u septembra   2009. godine, proglašena je izložbom godine  "Ovogodišnja "Politikina" nagrada za najbolju izložbu u protekloj godini pripala je ravnopravno Mariji Dragojlovic za  izložbu slika "Rouge Noir" u Umetnickoj galeriji "Nadežda Petrović" u Čačku (novembar 2009), (potom i u Narodnom muzeju u Kruševcu) i  Dragoljubu Raši Todosijeviću za izložbu radova "Mali dnevnik 3"  predstavljenu u O3ONE u septembru 2009. godine. S obzirom na to da je reč o dve izuzetno samosvojne umetničke ličnosti koje međutim pripadaju sasvim različitim tokovima umetničke scene, žiri je doneo odluku da proglasi dva laureata". 


Prema mišljenju saveta O3ONE-a, Raša Todosijević  pripada samom vrhu srpske savremene scene, a njegov rad takođe je veoma prihvaćen i u inostranstvu. U obrazloženju nagrade, žiri je  upravo to i istakao:

"Raša Todosijević je umetnik performansa i novih medija, ali i slikar, skulptor, crtac, pisac i razložni kritičar, po svemu posebna pojava na domaćoj, pa i na međunarodnoj sceni. On pripada onoj grupi umetnika koji su veoma jasno, još  krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih godina, učinili radikalni  otklon od ideologije i prakse socijalističkog modernizma i napravili realni priključak ka novoj svetskoj sceni u trenutku njenog nastajanja. Od tada pa do danas, uprkos stalnim pretnjama da se tok istorije umetnosti vrati u lokalne okvire, u dobroj meri zahvaljujući naporima ovog autora kao usamljenog ambasadora naše umetnosti, veze sa međunarodnom scenom se održavaju kao stabilni garant vitalnih procesa umetnosti."


 


Datum objavljivanja: 26.01.2010.