Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Poklon zbirka Dragoslava Damnjanovića

5. maja u 18h u atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, održaće se promocija knjige, "Poklon - zbirka Dragoslava Damnjanovića". O knjizi govore: prof. dr Lidija Meremik, prof. dr Jerko Denegri i autori kataloga. Prisutne će pozdraviti dr Tatjana Cvjetićanin, direktor Narodnog muzeja.

 


U svojim obraćanjima autori izložbe su, svaki sa svoga aspekta, govorili o delima kojima su upotpunjene njihove zbirke pojašnjavajuć značaj Poklon-zbirke Damnjanović koja, iako nije formirana sa namerom da dosledno prikaže pravce, pokrete, pojave i trendove određenog doba, to ipak nenametljivo čini, te će posetioci izložbe koju realizujemo biti u uprilici da se upoznaju sa antologijskim ostvarenjima heterogene umetničke produkcije druge polovine 20 veka.


Zbirku, koja će ovom izložbom po prvi put biti predstavljena javnosti, čini 222 dela kojima su, zahvaljujući nesebičnom poklon gospodina Damnjanovića, značajno obogaćene muzejske zbirke i uz pomoć kojih je stvorena sponu sa savremenim umetničkim tokovima, koji su na ovaj način postali predmet istraživanja naše najstarije i najuglednije muzejske instuticije.


Datum objavljivanja: 28.04.2011.