Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Poklon - zbirka Dragoslava Damnjanovića

Narodni muzej u Beogradu poziva na svečano otvaranje izložbe Poklon-zbirka Dragoslava Damnjanovića koje će biti upriličeno 2. aprila u 12 časova u Muzeju istorije Jugoslavije.

 


Povodom svečanog otvaranja izložbe Poklon-zbirka Dragoslava Damnjanovića danas je u Muzeju istorije Jugoslavije održana konferencija za predstavnike medija na kojoj su govorili:  Dragoslav Damnjanović, darodavac Narodnog muzeja u Beogrdu, dr Tatjana Cvejtićanin, direktor Narodnog muzej u Beogradu, Snežana Stojanović-Plavšić, državna sektetarka Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva Republike Srbije, a potom i autori izložbe i kataloga: muzejski savetnik Ljubica Miljković, muzejski savetnik Gordana Stanišić, muzejski savetnik Dragana Kovačić i viši kustos Jelena Dergenc.


Ovom prilikom bilo je reči o tradiciji darivanja i dobrotvorima zahvaljujući kojima se profiliše, čuva i širi naša kultura. Kroz plemeniti čin darivanja zbirke dela, prikupljane više decenija, gospodin Damnjanović je dao izuzetan doprinos stvaranju naše  kulturne baštine.  


U svojim obraćanjima autori izložbe su, svaki sa svoga aspekta, govorili o delima kojima su upotpunjene njihove zbirke pojašnjavajuć značaj Poklon-zbirke Damnjanović koja, iako nije formirana sa namerom da dosledno prikaže pravce, pokrete, pojave i trendove određenog doba, to ipak nenametljivo čini, te će posetioci izložbe koju realizujemo biti u uprilici da se upoznaju sa antologijskim ostvarenjima heterogene umetničke produkcije druge polovine 20 veka.


Nakon svečanog otvaranje izložbe koje će biti upriličeno u subotu 02. april u 12 časova, a na kome će se prisutnima obratiti prof. dr Ješa Denegri, u čast otvaranja izložbe Radomir Damnjanović Damnjan će izvesti preformans. 


Zbirku, koja će ovom izložbom po prvi put biti predstavljena javnosti, čini 222 dela kojima su, zahvaljujući nesebičnom poklon gospodina Damnjanovića, značajno obogaćene muzejske zbirke i uz pomoć kojih je stvorena sponu sa savremenim umetničkim tokovima, koji su na ovaj način postali predmet istraživanja naše najstarije i najuglednije muzejske instuticije.


 


Datum objavljivanja: 31.03.2011.