Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Poklon muzeju

Veliku zahvalnost Gradski muzej Sombor duguje Svetislavu Komnenovu iz Sombora, koji je 2.septembra 2009.godine ponovo donirao vredne poklone za Istorijsko odeljenje, Etnografsku zbirku i numizmatičku zbirku.

 


Bogata istorijska i kuturna prošlost Zapadnobačkog okruga stavljaju zadatak Muzeju svestrano proučavanje, prikupljanje i objektivno prikazivanje prošlosti.


U poslednjoj deceniji Somborci i drugi prijatelji Muzeja su postali svesni čijenice da njihova porodična istorija predstavlja deliće istorije grada i da svaka porodična fotografija, važan dokument ili neki predmet koji više nije u upotrebi, osvetljava jedno doba i njegove ljude. Ovom prilikom veliku zahvalnost Gradski muzej Sombor duguje Svetislavu Komnenovu iz Sombora, koji je 2.septembra 2009.godine ponovo donirao vredne poklone za Istorijsko odeljenje, Etnografsku zbirku i numizmatičku zbirku.


Među poklonima se nalazi uramljena fotografija sa ordenom i poveljom albanske spomenice, potom venčana fotgrafija iz 1925.godine roditelja S.Komnenova, sa urenim dokumentima i izvodima iz knjige rođenih i umrlih, potom uramljena fotgrafija maturanata trgovačke akademije u Somboru iz 1939/40.godine i 4 novčića sa predstavama broda. Svetislav Komnenov je još 2007.godine Muzej darivao vrenim poklonom i to 2 nema filma koje projektovao Ernest Bošnjak u somborskom bioskopu Arena.



Poklonjeni predmeti prelaze u trajno vlasništvo Gradskog muzeja Sombor i biće čuvani u Odeljenjima po zbirkama, shodno važećim propisima o muzejima i zaštiti kulturnih dobara. Gradski muzej Sombor se i ovim putem zahvaljuje gospodinu Svetislavu Komnenovu iz Sombora i svim ostalim vernim poklonodavcima na nesebičnom zalaganju za očuvanje kulturne baštine kako Sombora tako i  čitavog Zapadnobačkog regiona.


Pozivamo prijatelje Muzeja da istraživanje kustosa na terenu i sakupljnje muzejske građe putem poklona i otkupa učine uspešnim i obogate zbirke Gradskog muzeja Sombor. Iz bogate istorije somborskog horskog pevanja druge polovine XIX i XX veka (fotogarfije, značke, medalje, notni zapisi, lični predmeti  i sl.) Gradski muzej Sombor ima nedovoljno materijala, pa stoga moli građane da nastave tradiciju poklanjanja i pomognu u sakupljanju muzejske građe potrebne za realizaciju izložbe istorijskog odeljenja planirane za 2010. godinu .


 


Datum objavljivanja: 07.09.2009.