Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Pohvala ruci

Likovna radionica "Pohvala ruci" okuplja osobe se L. Down sindromom i pomaže im da putem likovnih tehnika otvore i izraze svoj emotivni svet. Prodajna izložba Likovne radionice "Pohvala ruci", održava se u Galeriji O3one od 30. maja do 4. juna, 2011. godine.


 


Autori radionice – umetnici iz Beograda, nastoje da na taj način podstaknu njihovu kreativnost. Svi programi koji se u radionici sprovode rezultat su nastojanja da se njeni članovi uključe u društvene tokove, pre svega kroz izgradnju njihovog samopoštovanja i samopouzdanja. Osim toga, upotrebom raznovrsnih likovnih tehnika, polaznici dodatno razvijaju svoje motoričke sposobnosti, što je veoma važno za unapređenje kvaliteta njihovog života.  „Pohvala ruci“ je od osnivanja u februaru 2000. godine organizovala 17 prodajnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Sredstva od prodaje radova usmerena su na finansiranje radionice i organizovanje kraćih izleta i putovanja u kojima polaznici posebno uživaju.




U okviru radionice do sada je realizovano 20 projekata: Od crteža do stripa, Od ctreža do slikovnice, Omiljeni likovi na ručno rađenom papiru, Moj suvenir, Spajanje likova od gline i tkanine, Kompjuterski crtež, Prenošenje kompjuterskog crteža na ručno rađeni papir, Klasična i kompjuterska grafika, Muzička slikovnica 1 i 2, Ukrasni inicijal, Latinično opismenjavanje, Likovni doprinos festivalu Slobodna zona, itd.


„Pohvala ruci“ ima jedanaest polaznika, a savladali su tehnike akvarela, pastela, akrilika, crtanja tušem i perom, kao i oblikovanje predmeta od gline i tkanje na malim ručnim razbojima uz upotrebu najrazličitijih materijala. Tanja Dašić – akvarel, pastel, glina; Nebojša Brkić – akvarel, tuš i pero, akrilik; Slađana Filipović – akvarel, pastel, akrilik, glina; Vladimir Rikanović – akvarel, glina; Dušan Cesarević – akvarel, tkanje; Sandra Pavlović – akvarel, pastel, akrilik, glina; Zorica Dragićević – tkanje, pastel, glina; Marija Cikić – akvarel, akrilik, glina; Mlađan Golubović – pastel, akvarel; Nikola Jovanović – akvarel, pastel, tkanje; Boško Simić – pastel, akvarel




Na otvaranju izložbe posetioci će uživati i u koncertu Gudačkog kvarteta „Mokranjac“, koji će izvoditi dela Mocarta, Mendelsona i Vajnera, dok će u sredu 1. juna u 19 časova u okviru izložbe moći da pogledaju španski film „I ja sam tu“ Antonia Nahara i Alvara Pastora iz 2009. godine, koji je dobio nagradu publike na filmskom festivalu u Rotterdamu.



Datum objavljivanja: 24.05.2011.