Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Pogledi iz istorije

Beograd, 11. februar - Institut Servantes, u saradnji sa Ambasadom Španije,
organizuje svečano otvaranje izložbe fotografija "Pogledi iz istorije, od Ustava do
nasih dana" u četvrtak u 12 časova u galeriji Instituta (Čika Ljubina 19).

 


Izložba se organizuje povodom španskog predsedavanja Evropskom unijom. Izložba Pogledi iz istorije, sastavljena od 70 fotografija, predstavlja najznačajnije politicke trenutke i scene iz španskog Parlamenta, od Ustava iz 1978. do naših dana. Izložba će biti otvorena do 25. februara. Radno vreme galerije svakog dana od 9 do 20 časova. Ulaz slobodan. 


Povodom predsedavanja Španije Evropskom unijom, Institut Servantes i španski kongres predstavljaju izložbu posvećenu tridesetoj godišnjici od donošenja Ustava Španije.


Izložba se sastoji od 70 fotografija na kojima je prikazan španski politički život od 1977. godine do danas. Više od polovine materijala je do sada neobjavljeno i nije izlagano. Naime, najistaknutiji španski i svetski fotografi zabeležili su najznačajnije momente španske istorije u kojima su učestvovale ličnosti poput španskog kralja i kraljice, bivšeg premijera, Hose Marije Asnara i sadašnjeg premijera, Hosea Luisa Rodriguesa Sapatera. 


Neke od fotografija imaju značajnu istorijsku vrednost, kao što je fotografija članova Ustavne komisije u hotelu Parador de Gredos u Avili, koju je napravio jedan od konobara ili fotografija harizmatične Generalne sekretarke Komunističke partije Dolores Ibururi (poznate pod nadimkom Cvet strasti) i pesnika Rafaela Albertija. Upravo neobjavljene fotografije, slike svakodnevnih situacija u Kongresu (susreti u hodnicima, razgovori između zasedanja, neformalni sastanci) predstavljaju najveću vrednost ove izložbe. Posetioci galerije  imaće jedinstvenu priliku da upoznaju iz «prvog reda» protagoniste španskog političkog zivota. 


Institut Servantes želeo je da predstavi ovu izložbu povodom španskog predsedavanja Evropskom unijom, kao osvrt na više od tri decenije demokratije i podsećanje na neke od najistaknutijih trenutaka u istoriji Španije (pisanje španskog Ustava ili ulazak Španije u Evropsku uniju). 


Izlozba ce biti otvorena do 25. februara, i nakon Beograda biće predstavljena širom sveta u predstavnistvima Instituta Servantes.


 


Datum objavljivanja: 09.02.2010.