Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Podrška Povorci Ponosa

Grupa Isztvana (Ana Hoffner, Ivan Jurica, Beč) optužuje očiglednu koaliciju desničarskih organizacija, neoliberalne politike i medija koja je onemogućila održavanje Povorke Ponosa.

 


Medijska distribucija nasilnih pretnji je pokazala nepostojanje prostora za razlike i kritiku u kapitalističkoj sadašnjosti. Iz tog razloga mi se suprotstavljamo institucijama neoliberalnog kapitalizma koji podstiče nacionalizam, rasizam, homo/transfobiju i patriarhat.


Sam prenos izjava klerofasističkih lidera predstavlja te izjave kao činjenice i time ignoriše da su homofobija i nacionalizam društvene konstrukcije. Citiranje pretnji nije legitiman novinarski rad, već potvrđuje homofobiju i nacionalizam kao stvarnost protiv koje ne može ništa da se uradi. Time što se mediji nisu distancirali od klerofasističkih pretnji već su pokazali svoju poziciju na strani homofoba.


Kao umetnici i queer aktivisti iz Istočne Evropi mi želimo da iskažemo neslaganje sa takvom produkcijom informacija. Želimo da ukažemo na mogućnost za drugačiju upotrebu medija, koja je u skladu sa praksama queer politike i Queer Festivala u Beogradu. Te prakse otvaraju mogućnost za kritiku reprezentacije takozvane realnosti i time daju mogućnost za odbranu protiv strukturalnog, državno legitimiranog nasilja kojim smo kao queer osobe svakodnevno izložene.


Isto tako mi se suprotstavljamo izjavama zapadnih medija i stavovima zapadnih ambasada u Beogradu, koje zbog homofobije i nacionalizma predstavljaju Istočnu Evropu kao necivilizovanu a zapadne kapitalističke metropole kao seksualno emancipovane i tolerantne. Homofobija nije problem Srbije, niti Istočne evrope, nego problem svakog društva! Takve izjave podržavaju nacionalističke snage, jer shvataju toleranciju kao moguću samo u okviru kapitalističkih, imperialističkih, zapadnih vrednosti.


Iskazujemo podršku našim prijateljima i organizatorima Povorke Ponosa u Beogradu!


Isztvana (Ana Hoffner, Ivan Jurica)


 


 


Datum objavljivanja: 21.09.2009.