Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Plastika fantastika !

POP UP prostor, Trg republike 5., Od 4. do 14. avgusta 2015. "Plastika fantastika !" - Izložba recikliranog dizajna, Kustos izložbe: Tomek Vojćik Koordinatori projekta: Anita Balic, Snežana Skoko.

 


Agata Javorska / Marija Paškovska / Jagoda Piotrovska / Ola Polek / Aleksandra Radej / Natalia Sijenkjevič / Alan Svoboda / Magda Vasala / Agata Volanska

Fakulteta za dizajn,  Akademija likovnih umetnosti u Krakovu, Poljska

Otvaranje izložbe u utorak 4. avgusta u 20:00 sati




Korišćenje različitih odbačenih predmeta u dizajnu prerasta u polje delovanja sve većeg broja mladih poljskih dizajnera iako je ova praksa u umetnosti popularna i široko rasprostranjena već dugi niz godina u zapadnim zemljama. Mladi poljski umetnici se okreću reciklažnim materijalima zato što su jeftini i lako dostupni, ali i zbog toga što reciklirani dizajn postaje široko rasprostranjen trend u Poljskoj. Nažalost, napori mladih poljskih stvaralaca imaju više zajedničkog sa kreativnim ručnim radom nego bilo kojim ozbiljnim  procesom izrade dizajna. Ipak neki potpuno inovativni i originalni radovi  poput svetlucavih predmeta, upotrebnih objekata i komada nameštaja biće predstavljeni na izložbi kao rezultat rada Tomeka Vojćika i njegovih studenata.



Tomek Vojćik bavi se dizajnom nameštaja i enterijera, organizacijom izložbi crteža, skulptura  i grafičkog dizajna. U svom stvaralačkom radu promoviše ekologiju i dizajn u duhu održivog razvoja. Inspiraciju pronalazi  u bionici i folklornoj umetnosti. Uglavnom stvara ograničene serije radova, ili originale. Sarađuje sa dizajnerima i umetnicima sličnog senzibiliteta koji zajedno sa njegovim studentima  aktivno učestvuju u radu Studija za dizajn enterijera i nameštaja pri Akademiji likovnih umetnosti u Krakovu. Od 1994. godine počinje da se aktivno bavi paraglajdingom. Postaje instruktor ovog ekstremnog sporta i takmiči se sa nacionalnim paraglajding timom Poljske tokom 2007. i 2008. godine.


 


Datum objavljivanja: 31.07.2015.