Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

photo graz selection - photo graz, izbor fotografija

photo graz selection - photo graz, izbor fotografija, 14. jul - 31. jul, 2016. Otvaranje: četvrtak, 14. jul, 2016. u 20h. Koncept izložbe: Gerhard Gros. MSUV, Novi Sad, Dunavska, 37.


 


Umetnici: Kiti Akerman, Maks Aufišer, Jorg Auzinger, can`t.mar. CORONA, Noemi Konesa, G.R.A.M., Anais Horn, Kristijan KRI Kamerhofer, Markus Kerer, Klaudija Klučarić, Renata Kramer, Kristijan Lap, Branko Lenart, Urlike Nojbauer, Bernd Oberdorfer, Zita Obervalder, Klaus Pihler, Nikol Pruč, Robert V. Sakl-Kar Sagostin, Franc Satler, Gregor Šlate, Bernd Ziber, Gerhard Skrapits, Lea Tic, Veronika Cekova, Andreas Vormajr, cvajntopf.


Grac, drugi najveći grad u Austriji i glavni grad oblasti Štajerska, razvijao se kao centralno mesto stvaranja i širenja napredne fotografije još od 50-ih godina prošlog veka - više nego što je u to vreme to bio glavni grad Austrije, Beč. Glavni akteri su značajno doprineli uspostavljanju fotografije kao umetničkog izraza u Austriji, stvarajući važne institucije (Camera Austria) i utičući na mlađe generacije u školama fotografije u Gracu. Kroz ovu tradiciju, kao i značajne međunarodne umetničke festivale, kao što su Trigon (1963-1995) i Steirischer Herbst (od 1968), Grac je postao plodno tle za napredak savremene fotografije i umetnosti. Od 2006., photo_graz je posvećen proaktivnom i kontinuiranom predstavljanju i promociji scene savremene fotografije u Gracu i Štajerskoj oblasti. Samostalni fotografi i grupe se pozivaju da dostave svoje najnovije radove na bilo koju temu za izložbe na bijenalu. Uspostavljanje kontakata i umrežavanje omogućuju katalozi sa informacijama o izlagačima, koji se izrađuju za ove izložbe. Sa 195 učesnika, photo graz 014 predstavila je tadašnju sliku fotografske scene u Štajerskoj sa raznih stanovišta. photo graz selection - izložba, prikazuje raspon od 27 položaja koji čine vidljivom vanrednu raznolikost ove fotografske scene, izlaže jedno pored drugog načine rada različitih starosnih grupa umetnika i predstavlja njihove trenutne teme i lične pristupe. Izložba pokriva širok opseg - od načina prihvatanja i razumevanja istorije, do problema identiteta, raznih promena u značenjima, kritike medija, savremene problematike i društva, kao i kritički osvrt na samu fotografiju kao medij. Kroz fotogram, analogni medijski format i digitalnu fotografiju, kao i eksperimente u obradi i manipulaciji slike, fotografije mobilnim telefonom, mapiran je kompletan tehnički spektrum.


 



Datum objavljivanja: 11.07.2016.