Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Petar Lubarda, Heroika vizije

Stručno vođenje kroz izložbu i razgovor sa Svetlanom Jovanović, kustosom izložbe u Narodnom muzeju Zrenjanin, petak, 13. maj 2011. godine u 12. časova.

 


Izložbom Petar Lubarda – Heroika vizije u prostoru Narodnog muzeja u Zrenjaninu publici je predstavljeno 28 reprezentativnih dela Petra Lubarde iz zbirke slikarstva Muzeja savremene umetnosti Beograd. Izložbu je do sada videla brojna publika u Užicu, Vrnjačkoj Banji, Čačaku, Kruševcu, Sremskoj Mitrovici, Rumi, Lazarevcu i Novom Sadu.


Zbirka Muzeja ukupno sadrži 45 dela ovog autora iz perioda od 1927. do 1967. od čega su pojedina dela od kapitalnog značaja ne samo za sagledavanje pojedinačnog razvoja umetnika već i za sagledavanje ukupnog kretanja i sazrevanja jugoslovenske umetnosti toga vremena. Na primerima iz zbirki Muzeja može se pratiti geneza Lubardinog likovnog jezika od ranog peroda sticanja prvih ozbiljnijih iskustava o savremenoj umetnosti tokom mladalačkog boravka u Parizu 1926-1932. potom vremena kada dolazi do jasnije stilske opredeljenosti između 1934-1941, pa preko kratkotrajnog razdoblja soc. realizma od 1945-1950. do zenitnog perioda između 1951. i 1956, kada nastaju njegova najznačajnija dela, i konačno do vremena kada se monumentalnost i heroika predhodnog perioda povlači pred mnoštvom potpuno novih, disparatnih motiva.


Petar Lubarda je svakako jedna od najznačajnijih domaćih umetničkih figura dvadesetog veka koji je u prelomnom trenutku ranih 50-ih godina raskinuo kako sa akademskim, tako i sa provincijalnim pogledom na svet i inagurisao jednu novu kulturu slikarstva koja se može smatrati apoteozom visokog modernizma. Značaj Lubarding opusa prevazilazi okvire jugoslovenske zajednice toga vremena, i svrstava ga u domaće umetnike sa najvišom međunarodnom reputacijom.


Od brojnih nagrada koje je dobio za svoj rad, svakako se izdvajaju: Internacionalna otkupna nagrada na II bijenalu u Sao Paolu u Brazilu, (1953). Nagrada na III Bijenlu u Tokiu (1955), Nacionalna nagrada Gugenhajm u Njujorku (1956).


Izložba Petra Lubarde, Heroika vizije biće otvorena do 30. maja 2011. godine.


Datum objavljivanja: 11.05.2011.