Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Petar Lubarda - Heroika vizije

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak 6. maja 2011. biće otvorena izložba pod nazivom „Petar Lubarda – Heroika vizije“ čiji je autor Svetlana Jovanović, viši kustos Muzeja savremene umetnosti iz Beograda. Nadležni kustos iz zrenjaninskog Narodnog muzeja je mr Milan Grahovac

 



Izložbom Petar Lubarda - Heroika vizije publici će biti predstavljen deo projekta Muzej u pokretu Muzeja savremene umetnosti iz Beograda. Cilj ovog projekta je da u periodu rekonstrukcije zgrade Muzeja u mnogobrojnim muzejskim i galerijskim prostorima gradova Srbije, predstavi svoje bogate umetničke fondove.




Izložbom su obuhvaćena reprezentativna dela Petra Lubarde iz zbirke slikarstva Muzeja savremene umetnosti Beograd. Zbirka Muzeja ukupno sadrži 45 dela Petra Lubarde iz perioda od 1927. do 1967. od čega su pojedina dela od kapitalnog značaja ne samo za sagledavanje pojedinačnog razvoja umetnika već i za sagledavanje ukupnog kretanja i sazrevanja jugoslovenske umetnosti toga vremena. Na primerima iz zbirki Muzeja može se pratiti geneza Lubardinog likovnog jezika od ranog peroda sticanja prvih ozbiljnijih iskustava o savremenoj umetnosti tokom mladalačkog boravka u Parizu 1926-1932. potom vremena kada dolazi do jasnije stilske opredeljenosti izmedju 1934-1941, pa preko kratkotrajnog razdoblja soc. realizma od 1945-1950. do zenitnog perioda između 1951. i 1956, kada nastaju njegova najznačajnija dela, i konačno do vremena kada se monumentalnost i heroika predhodnog perioda povlači pred mnoštvom potpuno novih, disparatnih motiva. Petar Lubarda je svakako jedna od najznačajnijih domaćih umetničkih figura dvadesetog veka koji je u prelomnom trenutku ranih 50-ih godina raskinuo kako sa akademskim, tako i sa provincijalnim pogledom na svet i inagurisao jednu novu kulturu slikarstva koja se može smatrati apoteozom visokog modernizma. Značaj Lubarding opusa prevazilazi okvire jugoslovenske zajednice toga vremena, i svrstava ga u domaće umetnike sa najvišom medjunarodnom reputacijom.


 



Datum objavljivanja: 27.04.2011.