Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Petar Lubarda / Heroika vizije

Izložbom Petar Lubarda: Heroika vizije u Zavičajnom muzeju Ruma domaćoj publici biće prestavljen deo projekta Muzej u pokretu Muzeja savremene umetnosti iz Beograda. Izložba će biti otvorena do 14. decembra 2009.


 


Cilj ovog projekta, je da u periodu rekonstrukcije zgrade Muzeja tokom 2008. i 2009. godine, u mnogobrojnim galeriskim prostorima gradova Srbije, Muzej predstavi svoje bogate umetničke fondove i time intevizira međumuzejsku saradnju sa srodnim institucijama u zemlji.

 



Izložbom je obuhvaćeno 17 reprezentativnih dela Petra Lubarde iz zbirke slikarstva Muzeja savremene umetnosti, Beograd. Zbirka Muzeja ukupno sadrži 45 dela Petra Lubarde iz perioda od 1927 do 1967. od čega su pojedina dela od kapitalnog značaja ne samo za sagledavanje pojedinačnog razvoja umetnika već i za sagledavanje ukupnog kretanja i sazrevanja jugoslovenske umetnosti toga vremena. Na primerima iz zbirki Muzeja može se pratiti geneza Lubardinog likovnog jezika od ranog peroda sticanja prvih ozbiljnijih iskustava o savremenoj umetnosti tokom mladalačkog boravka u Parizu 1926-1932. potom vremena kada dolazi do jasnije stilske opredeljenosti između 1934-1941, pa preko kratkotrajnog razdoblja socrealizma od 1945-1950. do zenitnog perioda između 1951. i 1956, kada nastaju njegova najznačajnija dela, i konačno do vremena kada se monumentalnost i heroika predhodnog perioda povlači pred mnoštvom potpuno novih, disparatnih motiva.

 



Petar Lubarda je svakako jedna od najznačajnijih domaćih umetničkih figura dvadesetog veka koji je u prelomnom trenutku ranih 50-tih godina raskinuo kako sa akademskim, tako i sa provincijalnim pogledom na svet i inagurisao jednu novu kulturu slikarstva koja se može smatrati apoteozom visokog modernizma. Značaj Lubarding opusa prevazilazi okvire jugoslovenske zajednice toga vremena, i svrstava ga u domaće umetnike sa najvišom međunarodnom reputacijom.

 



Izložbu je do sada videla publika u Vrnjačkoj Banji (Zamak kulture), Užicu (Gradska galerija), Narodnom muzeju Čačak, Narodnom Muzeju Kruševac i Muzeju Srema u Sremskoj  Mitrovici.


Portfolio MSUB


 





 


Datum objavljivanja: 23.11.2009.