Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Petar Kras: BlackUP,

U utorak, 19. februara u 19. sati u Galeriji SKC Beograd, otvara se samostalna izložba slika i objekata autora Petra Krasa, pod nazivom, "BlackUP".


 


"BlackUP" je zajednički naziv za seriju monohromatskih radova nastalih u periodu od 2009. do 2011. godine u samo jednoj, crnoj boji. Crnim tušem, crnom uljanom bojom, temperom, akrilom, crnim krejonom ili običnom grafitnom olovkom, sprejem i drugim likovnim tehnikama i sredstvima se može proizvesti crna boja u svim varijetetima i teksturama. Ideja izložbe je da se na ličan način predstavi uloga crne boje u vizuelnoj umetnosti i u vizuelnim fenomenima i oblastima. Na ovaj način crna boja postaje centralni i glavni koncept ove izložbe sa svim svojim simboličkim i značenjskim slojevima i prezentacijama.

Monohromatika, kao estetika i pristup likovnosti je klasičan i etabliran modernistički koncept. (Iv Klen). Ako je povratak i reaktuelizacija modernizma jedan od legitimnih postupaka aktuelnog trenutka vizuelnih umetnosti, onda se istraživanje crne boje "BlackUP" može posmatrati i kao refleks post-post modernizma (u negaciji). U ovom slučaju, upoznavanje sa radovima De-Stil Markovića (osamdesete godine prošlog veka, SKC) i crnih, monohromatskih slika Pjera Sulaža u Francuskoj bile su odlučujuće provokacije za umetnikovo istraživanje crne kao boje i kao vizuelnog i kulturološkog fenomena.  P. Kras



Heterogena crna osnova je ovog projekta i najvažnija poetska koncepcija postavke. Izložba se sastoji od 10 slika, 1 skulpture "Slivnik vremena" i 2 prostorne instalacije na zidu, "Crni čaj" i "Dunav 1942.". Petar  Kras ( Kraljevo, 1968).  Od 1987 – 1991. studira likovnu umetnost na Fakultetu likovnih umetnosti u Eksu u Provansi (L’École Supérieure d’Art d’Aix). Član ULUS-a od 1992. Do sada realizovao 11 samostalnih izložbi od kojih: Galerija studentskog kulturnog centra, "Objekti" 1990, Novi Sad, Galerija "Zlatno oko" "Loše preparirana platna" 1995, Beograd, Galerija Zvono, "Karst 2000", umetnička galerija "Stara kapetanija", "Vetar, krošnje i pobeda", Zemun 2009. kao i više grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.


 



Datum objavljivanja: 18.02.2013.