Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Petar Dobrović: Avangardni slikar srpske moderne

Tematsko veče, posvećeno jednom od velikana srpske umetnosti međuratnog perioda, slikaru Petru Dobroviću, održaće se u četvrtak, 10. septembra 2009. godine sa početkom u 18 časova u Spomen - zbirci Pavla Beljanskog u Novom Sadu.

 


U okviru pratećeg programa izložbe Evropski konteksti: Dobrović, Šumanović, Konjović, Šuput, koja će u Galeriji Matice srpske trajati do 19. oktobra, Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija Matice srpske su organizovali ciklus tematskih večeri o ovim umetnicima. Prvo tematsko veče, posvećeno jednom od velikana srpske umetnosti međuratnog perioda, slikaru Petru Dobroviću, održaće se u četvrtak, 10. septembra 2009. godine sa početkom u 18 časova. 


Veče će početi u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog projekcijom polučasovnog dokumentarnog filma "Petar Dobrović" reditelja Mike Miloševića, nastalog prema scenariju istaknutog istoričara moderne umetnosti Lazara Trifunovića. Nakon toga, posetioci će biti u prilici da sa kustoskinjom Spomen-zbirke Martom Đarmati pogledaju Dobrovićeva dela iz kolekcije Beljanskog. Zatim će mr Tijana Palkovljević, autorka izložbe Evropski konteksti: Dobrović, Šumanović, Konjović, Šuput, povesti publiku u Galeriju Matice srpske, gde će se veče završiti tumačenjem radova Petra Dobrovića sa ove izložbe.


Petar Dobrović (Pečuj, 1890–Beograd, 1942) se školovao na Likovnoj akademiji u Budimpešti i još za vreme studija priključio se krugu mađarskih modernista. Od 1921. bio je predsednik secesionističke Srpsko-mađarske baranjske republike, a nakon njene propasti morao je zauvek da napusti Mađarsku. Nastanio se u Beogradu gde se zaposlio kao profesor Umetničke škole i bio jedan od osnivača grupe "Oblik". Česti odlasci u Dalmaciju inspirisali su ga da čvrstu formu kompozicije, izgrađenu pod uticajem kubizma, zameni kolorizmom po uzoru na Gogena i Van Goga. Pored prepoznatljivih primorskih pejzaža veliku pažnju posvetio je portretu i aktu. Uz Rosandića, Milunovića i Stojanovića, Dobrović je jedan od osnivača Umetničke akademije u Beogradu 1937. godine.


Ovom saradnjom Spomen-zbirka Pavla Beljanskog i Galerija Matice srpske žele da novosadskoj publici prikažu što sveobuhvatniju sliku o umetnicima čija se dela čuvaju u njihovim bogatim fondovima, a koji su ponikli upravo sa ovih panonskih prostora.

 


Datum objavljivanja: 07.09.2009.