Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Pet kapi sna Milča Mančevskog

U Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu postavlja se izložba fotografskih kompozicija Milča Mančevskog, svetski priznatog i svakako najpoznatijeg makedonskog režisera. Izložba nosi naziv: "Pet kapi sna".








Otvaranje izložbe je u sredu 21. decembra 2011. u 19 časova, a postavka traje do 10. januara 2012. godine. Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37.


 


Mančevski je do sada režirao četiri igrana filma: Pre kiše (1994), Prašina (2001), Senke (2007), i Majke (2010), i preko 50 kratkih. Za svoje filmsko stvaralaštvo pobrao je neka od najvećih autorskih priznanja, kao što su nominacija za nagradu Oskar Američke akademije za film i Zlatni Lav Venecijanskog festivala zajedno sa nagradom publike i žirija FIPRESCI. Spot za pesmu „Tenesi” (Tennessee) grupe „Arested Development“ (Arrested Development) pored osvojene MTV nagrade za najbolji video nalazi se na listi od 100 najboljih muzičkih spotova svih vremena. Dobitnik je oko 40 internacionalnih filmskih priznanja, njegovi filmovi  uvršteni su u nastavne programe filmskih akademija i univerziteta širom sveta. Prikazani su na oko 200 festivala, a distribuirani u 50 zemalja.



Pored režije, Mančevski se kao umetnik aktivno izražava umetničkom fotografijom, pisanjem i performansom.



Izložba Pet kapi sna sastoji se od 49 fotografskih kompozicija, odnosno serija (ili kolaža, ili montaže) od po pet fotografija, i tako su izložene percepciji. To nije neslično filmu, još manje snu, a nije ni daleko od fenomenološke percepcije stvarnosti čiji se detalji ili celine uvek iznova postavljaju na stalnoj postavci, izložbi ličnog (o)sećanja, gde je jedini posetilac sam umetnik. Poziv na izložbu fotografija Milča Mančevskog je poziv u njegov unutrašnji svet, u prvi javni izraz tog sveta. Poetsko-vizuelna klica koja ima moć da se u budućnosti pretvori u film. Milčo Mančevski tvrdi da vidi eksploziju vizuelnog u prozaičnom momentu, a da njegove fotografije žive samo zajedno u kompoziciji, kao note u pesmi.



Milčo Mančevski je šef katedre za režiju njujorške TIŠ (TISCH) umetničke akademije, gost predavač na brojnim univerzitetima, kinotekama, muzejima i umetničkim ustanovama širom sveta, član Evropske filmske Akademije i Američkog udruženja filmskih reditelja, član i predsednik žirija svetskih filmskih festivala, član PEN kluba, ambasador kulture Republike Makedonije.



Otvaranje izložbe je u sredu 21. decembra 2011. u 19 časova, a postavka traje do 10. januara 2012. godine. Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37.



Publici će se obratiti Jovan Milinov Toba, filmski snimatelj i profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.


 



Datum objavljivanja: 19.12.2011.