Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Pavle Beljanski - prijatelj Umetnika: Milo Milunović

Izložba Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Milo Milunović biće otvorena u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog u sredu 30. juna u 20 časova.

 


Izložba se organizuje u saradnji sa Fakultetom likovnih umetnosti i Fakultetom primenjenih umetnosti u Beogradu, a otvoriće je dekan beogradskog Fakulteta likovnih umetnosti mr Slobodan Roksandić.

Izložba Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Milo Milunović predstavlja deo višegodišnjeg projekta Pavle Beljanski – prijatelj umetnika, posvećenog obeležavanju godišnjice rođenja Pavla Beljanskog (Veliko Gradište, 19. jun 1892), običaju ustanovljenom u Spomen-zbirci od 2003. godine. Cilj projekta je da kroz izučavanje bogate arhivske građe Dokumentarnog fonda ovog muzeja predstavi bliske odnose između kolekcionara i umetnika iz njegove zbirke. Prva u nizu izložbi odnosi se na Pavla Beljanskog i Mila Milunovića, sa akcentom na lične veze i mecenatstvo, a preko postavke u kojoj centralno mesto zauzima Milunovićeva kopija slike Nikolasa Pusena Inspiracija pesnika nastala u Luvru 1926/27. godine. Pavle Beljanski, koji je bio i Milunovićev venčani kum, pomogao je umetniku da ovo delo 1935. godine proda Francuskom klubu u Beogradu, o čemu svedoče pisma iz perioda između 1931–1935. godine, danas u Dokumentarnom fondu Spomen-zbirke. Beljanski se u ovim pismima pojavljuje kao pravi mecena koji na različite načine pomaže umetniku u teškim materijalnim situacijama, pružajući mu tako mogućnost da se bavi slikanjem. Takođe, ova pisma nas uvode u važan period Milunovićeve privatne i profesionalne biografije, obeležen dolaskom iz Pariza u Beograd 1932. godine, gde započinje porodičan život, a njegovo slikarstvo ulazi u ranije nagoveštenu, sezanovsku fazu. Slika se danas nalazi u holu nove zgrade Slikarskog odseka Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.

Zahvaljujući saradnji Spomen-zbirke Pavla Beljanskog sa Fakultetom likovnih umetnosti i Fakultetom primenjenih umetnosti u Beogradu, slika je podvrgnuta restauratorskom postupku, koji će na izložbi biti dokumentovan video prezentacijom. Pored slike, posebno mesto na izložbi imaće fotografije velikog formata koje dokumentuju događaje iz života umetnika i kolekcionara: Milo Milunović pred završenom kopijom Pusenove slike u Luvru, venčanje umetnika i slikarke Olge Bogdanović sa kumom Pavlom Beljanskim, Milunovićeve fotografije vezane za njegov pedagoški rad na Akademiji likovnih umetnosti i Majstorskoj radionici u Beogradu, kao i pisma Mila Milunovića upućena Pavlu Beljanskom u periodu između 1931. i 1935. godine. Osim iz Dokumentarnog fonda Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, korišćeni su dragoceni arhivski materijali iz Dokumentacije Galerije SANU i fotografije iz porodičnog albuma vajara Kolje Milunovića. U drugom segmentu postavke biće izložena Milunovićeva remek-dela koja je Beljanski nabavio za svoju kolekciju. 

Nosilac projekta u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog je kustos mr Milana Kvas. Izložba će biti otvorena do 8. avgusta 2010. godine.


 


Datum objavljivanja: 28.06.2010.