Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Pavle Beljanski - prijatelj umetnika: Jefto Perić

U četvrtak, 13. septembra u 20 časova u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog će biti otvorena izložba Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Jefto Perić.


 


Nastavak projekta Pavle Beljanski – prijatelj umetnika ove godine posvećen je Jefti Periću. O prijateljstvu i mecenatstvu Pavla Beljanskog prema umetnicima čija je dela sakupljao, kao i njegovom bliskom odnosu sa Jeftom Perićem, svedoče likovna dela i dokumenti iz fondova Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.


Jefto Perić (1895–1967), slikar i profesor Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu, značajan je predstavnik kolorističkog realizma u srpskoj i jugoslovenskoj modernoj umetnosti. Posle studija u Zagrebu i Minhenu, Perić je tokom dvanaestogodišnjeg boravka u Parizu uobličio svoj likovni izraz. Tu je upoznao i Pavla Beljanskog, koji je izuzetno cenio njegov sud prilikom odabira umetničkih dela za kolekciju. Jefto Perić redovno je učestvovao na izložbama ULUS-a i „Lade”. Najviše je slikao pejzaže, gradske predele, intimističke enterijere sa figurom, mrtve prirode i cveće, portrete i aktove, u kojima se ogleda njegovo naglašeno realističko ubedjenje.

Projekat Pavle Beljanski – prijatelj umetnika: Jefto Perić realizovan je uz pomoć porodica umetnika i kolekcionara, Narodnog muzeja, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Muzeja grada Beograda, kao i privatnih zbirki iz Beograda i Novog Sada. Ovom izložbom biće obeleženo 120 godina od rođenja Pavla Beljanskog (1892–1965) i 45 godina od smrti Jefte Perića (1895–1967), a postavka će prikazati njihovu složenu saradnju na relaciji kolekcionar-umetnik.


Tokom trajanja izložbe u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog (13. septembar – 7. oktobar) organizovana su i prateća dešavanja, u vidu tumačenja postavke i časa večernjeg akta.   Autorka izložbe je Marta Đarmati, kustos Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.


 


 



Datum objavljivanja: 11.09.2012.