Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Paulina Sudarski - od ekspresivne vedrine do tragičnog kraja"

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u četvrtak, 5. marta 2015. godine, u 19h biće otvorena izložba pod nazivom Paulina Sudarski - od ekspresivne vedrine do tragičnog kraja.


 


Ova izlozba sa pratećim katalogom pokusaj je revizije i revitalizacije imena i opusa slikarke Pauline Sudarski, sa ciljem da se njeno ime i delo smesti u siri krug srpske moderne likovnosti, izlazeći iz lokalnih okvira u kojima je isključivo proučavana.



Život ove umetnice, koji je tragično okončan u 29. godini života pogibijom na Sutjesci, zanimljiv je iz više razloga. S jedne strane, imamo podatak da je iza nje, shodno kratkom životu, ostao ne tako mali broj radova pohranjen u trima ustanovama i kod dvoje naslednika. Najviše dela čuva Narodni muzej Zrenjanin u vidu legata, koji je u ovu ustanovu dospeo kao poklon slikarkine majke 1949. godine. S druge strane, za razliku od likovnog traga pisani je znatno manji, sveden na par biografskih podataka koji su bili neusaglašeni, nepotpuni, a neki i netačni.



Postavku će činiti 63 rada koji se čuvaju u Narodnom muzeju Zrenjanin, Predškolskoj ustanovi ,,Pava Sudarski" iz Novog Bečeja kao i onih u privatnom vlasništvu. Takođe, biće predstavljen dokumentarni materijal koji svedoči o slikarkinom životu i radu, sa akcentom na njeno školovanje na Kraljevskoj umetničkoj skoli kao i na Akademiji likovnih umetnosti. S obzirom na učešće Pauline Sudarski u Drugom svetskom ratu i njene pogibije u bici na Sutjesci, ovom izložbom Narodni muzej Zrenjanin obeležava i 70 godina od pobede nad fašizmom.



Izložbu će otvoriti Mileta Prodanović, profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.



Autor izlozbe koja će biti otvorena do 20. aprila 2015. godine je Olivera Skoko, kustos Narodnog muzeja Zrenjanin.


 



Datum objavljivanja: 27.02.2015.