Umetnik

J. M.

Prati umetnika

Pretraga

Paul Celan: Fuga smrti

U četvrtak, 8. jula, 2010. u 20 sati u Galeriji Sinagoga, Narodnog muzeja u Nišu, otvara se međunarodna izložba, "Paul Celan: Fuga smrti". Na izložbi će biti zastupljeni radovi umetnika iz 12 zemalja.

 


PAUL CELAN: FUGA SMRTI


Ove godine navršava se devet decenija od rođenja i četiri decenije od smrti jednog od najznačajnijih pesnika 20. veka, Paula Celana (1920-1970), autora koji je za života, a i posle smrti ostavio dubok uticaj na mlađe pesnike svuda tamo gde je čitan u originalu, na nemačkom, ili prevođen na strane jezike. A prevođen je na sve značajnije svetske jezike, kao što je i sam prevodio sa osam svetskih jezika.


Osetivši svu lepotu i snagu njegove poezije na jeziku koji Celanu nije bio maternji, iako ga je naučio od svoje majke, još davne 1976. godine preveo sam i objavio izbor iz njegovih do tada izašlih zbirki na nemačkom jeziku pod nazivom „Fuga smrti“ (Gradina, Niš). Otada sam se često vraćao i ovoj poeziji, a posebno pesmi čije je ime knjiga ponela.


Ni prostor, ali ni povod, nam ne dopušta bilo kakvu literarnu analizu ove, po mnogima, najpoznatije Celanove pesme, upravo zato što smo je prepustili svojevrsnim tumačima, kakvi su likovni umetnici. Njihova dela, iskazana u najrazličitijim tehnikama, na svoj način otkrivaju impresije svojih autora i ujedno predstavljaju omaž ovom velikom i tragičnom pesniku. A reč je o autorima iz 12 zemalja - Izraela, Nemačke, Austrije, Švedske, Celanove rodne Rumunije, Engleske, Kanade, Japana, Turske, Bugarske, Makedonije i, naravno, Srbije.


Zvonimir Kostić Palanski


Izlažu:

Iz Nemačke: Renate Pfrommer, Ingo Cesaro, Doris von Klopotek, Reinmar Senftleben, Volker Beier. Iz Austrije: Kurt Stadler, Wilhelm Schramm. Iz Turske: Ismail Coban. Iz Rumunije: Corina Nani, Alexandru Jakabhazi. Iz Bugarske: Spartak Paskalevski. Iz Izraela: Dina Merhav, Doron Elia, Rory Allweis, Ruth Schreiber, Aviva Shemer, Arieh Weiss. Iz Makedonije: Fehim Husković, Trajče Blaževski. Iz Engleske: Yael David-Cohen. Iz Kanade: Jennifer Garrett. Iz Švedske: Richard Görtz, Hans Verduijn. Iz Japana: Misako Aoki. Iz Srbije: Miomir Cvetković, Slobodan Radojković, Miodrag Andjelković, Milivoje Novković, Djuro Radonjić, Dobrivoje Jevtić, Dragan Perić, Stevan Cvetković, Brankica Jovanović, Vladimir Vlajić, Velizar Krstić, Stevan Kitić, Slavica Erdeljanović Curk, Franc Curk, Mile Simić, Risto Antunović, Živojin Ćelić, Petar Ognjanović, Ivan Hadži Tančić, i Zvonimir Kostić Palanski.


 


Datum objavljivanja: 06.07.2010.